Hoe richt je woning in dat je je er prettig voelt? Het kan best lastig zijn, want wellicht heb je best een moderne smaak voor wat je mooi vindt, maar blijkt dat dit helemaal niet zo goed bij je past om er in te wonen. Het voelt wat te koud en kil. Dit is lastig in te schatten van tevoren. Dus wat te doen, hoe pak je dit nou het beste aan?

 

Kies dingen die bij de ruimte passen

Het kan bijvoorbeeld goed werken om natuurtinten slaapkamer te gebruiken. De natuurtinten kan je op een rustige manier verwerken, zodat het een rustige kamer wordt, waar je je heerlijke kan terug trekken na een dag hard werken. Een goede nachtrust pakken om vervolgens de dag erna weer te kunnen knallen. Ook kan je voor iets gewaagds kiezen, zoals een dierenschedel aan de muur. Dit maakt je huis wat stoerder. Uiteraard moet dit wel passen bij de inrichting. Als je bijvoorbeeld een landelijke inrichting hebt, met natuurlijke kleuren op de muur dan kan een dierenschedel hier uitermate goed bijpassen. En één ding is zeker dan, zodra er bezoek is zal altijd wel iemand een opmerking er over maken. Ook leuk toch, heb je gelijk de aandacht om de rest van het interieur te showen.

woning inrichting

Wat voor inrichting heb jij?

Kies voor kwaliteit

Niets is zo vervelend als meubels die stuk gaan. Was je net aan die comfortabele bank gehecht geraakt, gaat deze stuk. Dit is best wel irritant en je kan dit natuurlijk beter voor zijn. Probeer een beetje aan te voelen, wat lang mee gaat en wat rommel is. Doorgaans zal je het vrij snel doorhebben, maar soms moet je gewoon eventjes op internet kijken voor de reputatie van het merk. Als ze een goede naam hebben, ondervind je hoogstwaarschijnlijk geen problemen. Als er echt producten van lage kwaliteit worden geleverd dan zullen de berichten talrijk zijn. Wees hier dus goed alert op.

 

Zoek een middenweg

Als je samen met je partner een huis gaat inrichten, is het belangrijk dat je dit samen doet. Je moet er immers samen wonen en je helemaal op je gemak voelen thuis. De beste manier is om te kiezen voor een middenweg en niet elk een paar dingetjes, want dan zouden de combinaties nog wel eens heel fout kunnen aflopen in de zin van dat je dan allerlei stijlen door elkaar gaat gebruiken. Zorg dus dat je een stijl uitkiest samen en binnen deze stijl samen op zoek gaat naar spullen die jullie allebei mooi vinden.

 

Een binnenhuisarchitect is een professional die helpt om je interieur naar een hoger plan te trekken. Veelal komen mensen al een heel eind met het realiseren van een prettig, huiselijk interieur. De meesten nemen hier genoegen mee, maar sommigen willen nog niet iets meer eruit halen en schakelen professionele hulp in. Dit is natuurlijk best spannend je laat namelijk iemand in je huis, die gaat iets vinden wat goed is en wat minder goed is. En gaat een plan opstellen dat je wellicht veel geld gaat kosten vanwege de aanschaf van nieuwe meubels en dergelijke. Je wilt daarom wel een beetje weten wat je kunt verwachten.

 

De kosten van een binnenhuisarchitect

Het is lastig om te zeggen wat een binnenhuisarchitect precies kost. Vaak kost het enkele honderden euro’s maar het kan soms ook wel duurder of juist goedkoper uitvallen. De prijzen interieuradvies kunnen dus enorm variëren. Het is dan ook raadzaam om je hoe dan ook ten alle tijde goed te laten informeren over wat je ongeveer kwijt zult zijn. Ook zijn ze doorgaans wel beschikbaar voor meer interieuradvies, die van wat meer algemenere aard is. Hierbij moet je denken aan het simpel weghalen van een meubelstuk of het schilderen van een muur. Dit zijn vaak minder ingrijpende veranderingen, waardoor het advies maar ook de uitvoerig minder duur is. Daar kan je natuurlijk ook mee beginnen. Mocht dit dan toch nog niet brengen wat je zoekt dan kan je er altijd nog een schepje boven op doen en een binnenhuisarchitect inschakelen.

interieuradvies architect

Ben jij van plan een binnenhuisarchitect in te schakelen?

Waar moet ik voor oppassen?

Je moet ervoor waken dat je niet te veel doordraaft in het aanpassen van het interieur. Veel mensen worden razend enthousiast van een professional, die met allerlei leuke ideeën komt. Voor je het weet ben je niet enkel de woonkamer aan het aanpakken, maar het hele huis aan het verbouwen. Dit kan natuurlijk aardig in de papieren lopen. Niet alleen qua advies kan dit duur worden, maar ook in de uitvoering natuurlijk. Uiteraard als er leuke ideeën worden geopperd, luister hier vooral naar en misschien kan je hier op de lange termijn ook iets mee gaan doen, maar bouw dit wel rustig op. Pak niet in één keer heel het huis aan, maar doe het in etappes. Begin bijvoorbeeld eerst boven in de badkamer en werk dan naar onderen toe. Of andersom natuurlijk. Als je alles tegelijk gaat doen zit je langere tijd in het stof en is er nergens meer een plekje waar je toch nog even tot rust kan komen en straks valt het toch een beetje tegen achteraf en dat zou zonde zijn.

Een goede nachtrust vinden we allemaal belangrijk, dus iedere avond zoeken we ons bed op en gaan we lekker slapen. Slapen is essentieel in het leven, want als je nooit slaapt dan zul je niet lang overleven. Gelukkig voelen we gewoon aan wanneer we slaap nodig hebben en zodra het tijd wordt om te slapen, dan wordt je moe en voel je dat je wilt slapen. Doe je dit niet, dan kan er slaapgebrek ontstaan en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je allerlei lichamelijke ongemakken zult ondervinden. Denk maar bijvoorbeeld aan spierpijn, problemen met je concentratie, een verslechterd immuunsysteem, humeurigheid, hoofdpijn, een vertraagd reactievermogen en misselijkheid. Deze klachten zijn maar een kleine greep uit een hele lange lijst van lichamelijke problemen, dus je snapt wel dat goed slapen erg belangrijk is voor je gezondheid. Zou jij je nachtrust ook zo fijn mogelijk willen maken? Dat kan dankzij een donzen dekbed. Dit type dekbed heeft namelijk veel pluspunten!

Waaruit bestaat mijn dekbed?

In een donzen dekbed kan alleen dons zitten, maar soms zitten er ook veren bij. Dons komt van de onderste laag huid van (water)vogels af. Als je onder een microscoop een donsveertje zou bekijken, dan zou je zien dat een donsveertje bestaat uit een hele kleine kern, omringt met allemaal kleine haren. Aan deze kleine haren zitten op hun beurt wel honderden kleine haakjes. Dankzij deze haakjes zitten alle donsveertjes met elkaar verweven, waardoor een watervogel zijn eigen warmte van het lichaam goed vast kan houden. Voor dekbedden is dons daarom het beste vulmateriaal om warmte mee vast te houden en de kou buiten te houden. Een dekbed mag zichzelf pas een donzen dekbed noemen als deze voor minstens 60% gevuld is met donsveertjes. En verder geldt: hoe meer donsveertjes er in een dekbed zitten, des te beter de verhouding tussen warmte en gewicht is.

Waarom een donzen dekbed?

Waarom zou je een donzen dekbed aanschaffen? Om te beginnen is een dekbed met dons lekker licht. Een donzen dekbed is heel goed in staat om warmte vast te houden en tegelijkertijd is er maar weinig vulling nodig voor deze isolerende eigenschap. Daarnaast kan dons goed overtollige warmte afgeven, waardoor je je niet kapot zweet in bed. Dankzij een donzen dekbed blijft de temperatuur in bed dus constant. Ook is een donzen dekbed lekker zacht en doordat het lichtgewicht is, valt het soepel om je heen en voelt de boel comfortabel en fijn aan. En als allergieën hebt en last hebt van huisstofmijt, dan is een donzen dekbed ook erg fijn. Waarom? Dons neemt weinig vocht op, dus de huisstofmijt krijgt weinig kans om te overleven. Een donzen dekbed is dus een fijn dekbed om mee te slapen en vergt bijna geen onderhoud. Zo nu en dan luchten en opschudden is namelijk al voldoende. En vaak wassen hoeft niet, want eens in de vijf of zes jaar is al prima!

Lekker zomerdekbed

Veel mensen zijn fan van een vier-seizoenen dekbed. Maar wist je dat dit soort dekbedden eigenlijk uit twee lagen dekbedden bestaat? De vulling van vier-seizoenen dekbedden verschilt per soort en per merk, waardoor vier-seizoenen dekbedden onder allerlei warmteklassen kunnen vallen. Een vier-seizoenen dekbed is ideaal als je ’s zomers onder een dun zomerdekbed wilt slapen. Worden de temperaturen weer wat kouder, dan kun je dankzij de drukknopjes het dikkere dekbed aan het dunne zomerdekbed bevestigen. Hierdoor slaap je makkelijk onder een dun dekbed als het warm is, terwijl je lekker onder een dik en warm dekbed slaapt in de wintermaanden!

De eerste sneeuw in Nederland van dit jaar is al weer gevallen. Sommige mensen vinden het misschien afgrijselijk, terwijl het voor anderen de leukste en mooiste tijd van het jaar is. Of je het nou leuk vindt of niet, de winter is niet te vermijden. Toch kun je het deels vermijden door lekker veel binnen in de warmte te zitten en daar ook optimaal van te genieten. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om jezelf én je eigen huis goed voor te bereiden voor de winter. Lees hier welke dat zijn.

Zorg voor genoeg haardhout

Dit is natuurlijk alleen van toepassing als je daadwerkelijk een open haard of koutkachel hebt. In de winter is het nou eenmaal koud, en dan is het heerlijk om lekker een vuurtje aan te steken. Naast dat het je warm houdt en de kamer waar hij in staat ook, staat het ook heel gezellig en knus. Je kan op verschillende manieren brandhout kopen, dus dat is geen probleem. Voor het mooiste vuur kun je het best essenhout kopen. Dat brandt gelijkmatig en langzaam, waardoor je er het langst mee doet.

Vergeet de tuin niet

Je zou denken ‘Het is winter, ik heb mijn tuin niet nodig’, maar dat is precies de reden dat je er wel voor moet zorgen zodra het koud begint te worden. Ruim je tuin grondig op en haal bloemen of planten die de winter niet gaan overleven weg. Zo is je tuin ook nog mooi als de zomer weer is begonnen. Als je graag nog in de tuin zit in de winter, zorg dan dat er genoeg kussentjes en kleedjes liggen, en zorg daarnaast voor een klein kacheltje die je warm kan houden.

winterinrichting woonkamer

Vernieuw je interieur

Niet je volledige interieur natuurlijk, maar gewoon met kleine dingetjes. Je merkt pas echt dat het winter is als je leuke accessoires en decoraties in huis haalt. Leg bijvoorbeeld een warm wollen dekentje in een warme kleur op de bank en zet lekker ruikende geurkaarsen neer. Als je warme kleuren in je huis verwerkt, krijgt het hele huis meteen een knussere uitstraling. Een andere manier om die knusse uitstraling te krijgen is door schilderijen en/of fotolijsten te vervangen door schilderijen en lijstjes met winterse plaatjes of warme kleuren.

Onze stekelige vriend de cactus is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Hij is niet meer weg te denken uit hedendaags interieur. De cactus valt, net als de vetplant, onder de categorie succulent. Deze planten hebben een vermogen om water op te slaan om zo een droge periode te doorstaan. Dat is ook de reden dat cactussen veel te vinden zijn in droge locaties, zoals woestijnen. Dus, gaan alle planten dood in jouw handen? Probeer dan eens een cactus! Zelfs als je deze maandenlang vergeet water te geven zal hij vrolijk blijven bestaan.

Makkelijk onderhoud

Mede dankzij het feit dat de cactus in droge klimaten kan overleven, is dit een zeer sterke plant die niet makkelijk klein te krijgen is. Ze zijn dus erg makkelijk te verzorgen: ze hebben nauwelijks water nodig en kunnen prima de droge lucht van onze centrale verwarming verdragen. De beste plek om een cactus te zetten is in de vensterbank of op een andere plek waar hij regelmatig zonlicht ziet. Wanneer een cactus geen zon krijgt gaat hij zelf op zoek naar zonlicht: hij gaat in zijn zoektocht vreemde vergroeiingen laten zien die de mooie vorm van de plant in de meeste gevallen ontsieren.

Geen grote drinker

Afhankelijk van het formaat van de cactus en het seizoen, geef je ze weinig of geen water. In het najaar helemaal niet (dit is een rustperiode voor deze plant). In de winter kan je de cactus een enkele keer een scheutje water geven en vanaf het voorjaar mag je hem weer wat “vaker” gaan bewateren. Denk dan aan eenmaal per maand een klein scheutje. Zorg dat de grond helemaal uitdroogt voordat je hem weet water geeft. Twijfel je? Dan maar geen water! Een cactus kan goed tegen droogte, maar slecht tegen te veel water: de wortels zijn zeer gevoelig voor rotten.

Niet zo groene vingers

Van de cactus krijg je geen groene vingers. In ieder geval niet-zo-groen. Ze moeten immers wel verpot worden wanneer de te groot worden, maar dit zal niet meer dan een keer per jaar zijn. Het beste is om de pot te vullen met speciale cactusgrond, dat is voorzien van hoogwaardige grondstoffen waar de plant zich mee kan voeden. Draag goede tuinhandschoenen wanneer je de cactus gaat verpotten. Ze zijn echt heel erg scherp!

Het is heerlijk om te verhuizen. Nou ja, zodra alles achter de rug is, natuurlijk. Als alle verhuisstress in het verleden ligt kan je eindelijk gaan ontspannen en jouw woning helemaal eigen maken. Maar dan loop je ineens tegen een probleem aan: je ontdekt verborgen gebreken in het huis die de vorige eigenaar mogelijk verzwegen heeft. Wat nu?

Wat zijn verborgen gebreken?

Wanneer je een huis koopt, dan koop je het in de huidige staat, inclusief gebreken. De verkoper heeft mededelingsplicht en dient daarom te vertellen over alle bekende gebreken. Jij als koper hebt onderzoeksplicht, zodat je eventuele gebreken tijdig kan opsporen voordat je de eigendomsoverdracht ondertekent. Mochten er na de koop toch verborgen gebreken een de oppervlakte komen, dan bent jij als koper verantwoordelijk voor de reparaties. Echter zijn er situaties waarbij de verkoper aansprakelijk kan worden gesteld. Wanneer er sprake is van een ernstig gebrek, zoals een situatie die het normale gebruik van de woning in de weg staat, dan wordt het herstel van de gebreken in rekening gebracht bij de oude eigenaar.

Problemen zoals lekkages, water in de kruipruimte, scheuren in muren, rotte dakconstructie, asbest, vervuilde grond of asbest zijn allemaal gebreken die nagevraagd dienen te worden voordat het koopcontract wordt ondertekend. De verkoper is verplicht eerlijk antwoord te geven op deze vragen. Doe je dat niet, dan zijn de kosten voor jouw rekening zodra de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.

problemen na de verhuizing

Heb jij problemen na de verhuizing?

Ik heb problemen na de verhuizing

Ben je tegen een aantal verborgen gebreken aangelopen na de verhuizing? Mogelijk sta jij in het recht om de herstelkosten bij de oude eigenaar neer te leggen. Of ben je toch niet voorzichtig genoeg geweest en ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten? In deze situatie is het wenselijk om rechtshulp in te schakelen om vast te stellen wat jouw rechten en plichten zijn. Sluit daarom tijdig een DAS rechtsbijstandverzekering af, zodat de kosten van deze hulp gedekt worden. Er wordt precies in kaart gebracht wat de situatie is en wie verantwoordelijk gesteld kan worden voor de schade. In veel gevallen kan je hier nog wat financieel voordeel uit halen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Begin met het op de hoogte brengen van de verkoper. Je dient dit binnen een bepaalde termijn na de ontdekking te doen, anders verlies je recht op aanspraak op een eventuele vergoeding. Geef de verkoper vervolgens tijd om met een oplossing te komen (vergeet niet om alle afspraken op papier vast te leggen!). Komt de verkoper niet tijdig met een oplossing, dan kan je deze in gebreke stellen. Dan schrijf je een aangetekende brief waarin de gebreken worden vermeld en een verzoek tot betaling. Geef aan dat je vervolgstappen gaat nemen als geen actie wordt ondernomen. Mocht je hierna nog geen steun ontvangen van de verkoper, dan heb je de mogelijkheid om binnen twee jaar naar de rechter te stappen.

Tieners zijn koppig en nemen geen genoegen met een saaie slaapkamer. Zij willen dat deze slaapkamer bij hen past, karakter uitstraalt en een leuke omgeving is om vrienden in de ontvangen. Maar hoe kan je het beste zo’n tienerkamer inrichten? Wij geven tips!

tienerkamer inrichten meisje

De meidenkamer

De ouderwetse ‘jongens houden van blauw en auto’s en meisjes houden van roze en prinsessen’ gedachte is al lang achterhaald. Toch zien we vaak nog dat meiden het leuk vinden om hun tienerkamer in te richten met roze accessoires, omdat het een stijlvolle en makkelijk te combineren kleur is. Daarnaast liggen de winkels vol met de leukste roze accessoires. Zorg bij het inrichten van dit type tienerkamer dat er genoeg plek overblijft voor een bureau en een (grote) kledingkast. Meiden hebben over het algemeen veel kleding en hebben ruimte nodig om dit op te bergen. Maak een zachtroze accentmuur waar het hoofd van het bed tegenaan komt te staan en laat genoeg ruimte over voor fairylights.

tienerkamer inrichten jongen

De jongenskamer

Blauw is van oudsher een stoere kleur en die zien we vaak terug in jongenskamers. Een voordeel van blauw is dat het rust en geordendheid uitstraalt. Het is dan ook een kleur die zeer toepasselijk is voor slaapkamers, omdat het je nachtrust bevorderd. Tevens is het een prima kleur voor het studeren. Zorg dus voor genoeg ruimte voor een bureau, zodat de tiener zijn huiswerk op zijn kamer kan maken. Hou de basis simpel omdat de tiener zelf waarschijnlijk veel spullen zal laten slingeren en posters zal ophangen.

tienerkamer inrichten

Neutrale tienerkamer inrichten

Een derde tienerkamer die veel voorkomt is de neutrale variant. Ook wel de Pinterest-slaapkamer genoemd. Pinterest staat immers vol met foto’s van dit soort slaapkamers omdat het esthetisch een mooi plaatje vormt. In deze tienerkamers zien we vaak een zeer minimalistisch kleurenpallet van voornamelijk zwart en wit in combinatie met hout of metallics. Wanneer u een tienerkamer gaat inrichten is dit een goede optie om mee te nemen in de overweging, want dit is momenteel helemaal de trend. Vooral de dames worden enthousiast van deze stijl.

Ga jij binnenkort een tienerkamer inrichten voor je zoon of dochter? Vergeet dan niet god te overleggen met de tiener, want deze zal ongetwijfeld mee willen beslissen. Ben jij een tiener die droomt van een nieuwe kamer? Laat deze toffe inspiratie dan eens aan je ouders zien, en wie weet krijg jij binnenkort een heel tof verjaardagscadeau.

We mogen weer naar buiten en genieten van onze tuin! Maar waar we vorig jaar nog helemaal blij van werden, is dat nu nog steeds zo? Wij mensen veranderen in de loop der tijd en onze behoeftes dus ook. Neem je tuin dus eens goed onder de loop.

Onderhoudsvrij

Als je weinig tijd hebt, te kampen hebt met lichamelijke klachten of gewoon geen groene vingers, houd je tuin dan onderhoudsvrij. Kies voor makkelijke planten en grote terras tegels. Kies zeker niet voor gras want dit dient regelmatig gemaaid te worden. Op de site van Nieuwewonen.nl besteden ze vaak ruimte aan tips voor een onderhoudsvrije tuin, dus zeker een bezoekje waard!

Zon of schaduw

Ben je een liefhebber van zon? Bekijk dan goed waar de zon zich bevind op het tijdstip dat je meestal in de tuin door brengt. Creëer hier een leuk zitje waar je fijn van de zon kunt genieten. Wat schaduw bouw je snel en makkelijk in met een parasol of een schaduwdoek. Deze laatste is een doek wat je makkelijk spant tussen een paar bomen, schutting of schuurtje.

Voldoet jouw tuin nog?

Voldoet jouw tuin nog?

Kies voor privacy

Wanneer je houdt van zonnen dan zal je waarschijnlijk vaak in de tuin te vinden zijn om wat kleur op te doen. Uiteraard zit je dan niet te wachten op buren die even tussen de heg door gluren. Kies daarom voor een schutting. Deze geeft je de privacy die je zoekt en heeft ook nog eens uitstraling. Schuttingdelen kunnen gebeitst worden in de gewenste kleur, maar daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Er zijn schuttingen met betondelen om verrotten zo veel mogelijk te voorkomen. Op de site van Tuinweb.com hebben ze diverse schuttingen op een rijtje gezet. Gemakkelijk als je inderdaad toe bent aan wat meer privacy.

Tijd voor de barbecue

Wanneer je de tuin onder handen neemt, houd dan ook zeker rekening met visite. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om visite te ontvangen en een heerlijke barbecue aan te steken. Want van een mooie tuin geniet je niet alleen toch?