Een woonkamer is de ruimte waar je ontspant, gezelligheid creëert en vaak veel tijd doorbrengt. De vloer speelt hierbij een belangrijke rol en kan de sfeer van de woonkamer bepalen. Soms kan het mooi zijn om verschillende soorten vloeren te combineren in je woonkamer, bijvoorbeeld door een houten vloer te combineren met woonkamer vloertegels. Maar hoe combineer je verschillende soorten vloeren op een stijlvolle manier zonder dat het chaotisch wordt?

Gebruik overgangsstroken

Het gebruik van overgangsstroken is essentieel om een natuurlijke overgang te creëren tussen de verschillende soorten vloeren. Het kan namelijk lelijk ogen als de vloeren abrupt overgaan in elkaar. Door het gebruik van een overgangsstrook krijgt de vloer een mooie afwerking en een natuurlijke uitstraling.

Maak aparte zones

Een andere manier om verschillende soorten vloeren in je woonkamer te combineren, is door het creëren van aparte zones. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de eethoek op een tegelvloer te plaatsen en de zithoek op een houten vloer. Hierdoor ontstaat er een duidelijke scheiding tussen de verschillende zones en ziet het er georganiseerd uit.

Speel met patronen

Je kunt ook experimenteren met patronen om verschillende soorten vloeren in je woonkamer te combineren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een tapijt met een patroon op een effen vloer. Door het spelen met patronen creëer je een speels effect in je woonkamer.

Houd rekening met de dikte van de vloeren

Het is belangrijk om bij het combineren van verschillende soorten vloeren in je woonkamer rekening te houden met de dikte van de vloeren. Hiermee voorkom je hoogteverschillen die het ongemakkelijk kunnen maken om van de ene naar de andere vloer te lopen. Het is daarom raadzaam om de verschillende vloeren op dezelfde hoogte te leggen of om ze met elkaar te verbinden door middel van een zogenaamde “lijmstrook”.

Tegelvloeren in de woonkamer

Een tegelvloer kan in sommige gevallen een mooie toevoeging zijn aan je woonkamer. Zo zijn er bijvoorbeeld keramische vloertegels die eruitzien als houten vloeren. Deze tegelvloeren hebben de uitstraling van een houten vloer, maar hebben de voordelen van een tegelvloer. Zo zijn ze bijvoorbeeld makkelijker in onderhoud en slijtvaster dan een houten vloer. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een tegelvloer die past bij de rest van het interieur van je woonkamer.

Overweeg een vinyl vloer

Een vinyl vloer kan ook een goede optie zijn als je verschillende soorten vloeren wilt combineren in je woonkamer. Een vinyl vloer kan namelijk op verschillende manieren gelegd worden, bijvoorbeeld in visgraatpatroon of als mozaïek. Door de verscheidenheid aan patronen en kleuren kun je met een vinyl vloer veel kanten op.