Wie wel eens een cartridge van zijn of haar printer heeft vervangen weet waarschijnlijk ook dat een inktvlekje zo gemaakt is. Handen, kleding en soms ook je meubels kunnen soms slachtoffer zijn van een lekkende cartridge of toner. Maar wat als je inkt morst op je peperdure parketvloer? Wat doen je dan in godsnaam? Boenen, deppen of toch wrijven? Bleekmiddel, water of toch een beetje koffiemelk? Geen paniek we leggen je haarfijn uit hoe je inkt druppels of vlekken gemakkelijk van je parket verwijderd.

Inkt verwijderen van parketvloer?

Het arsenaal aan bijtende chemicaliën laten we voor de eerste tip achterwege. Er zijn namelijk een scala aan producten beschikbaar welke niet alleen gemakkelijk te vinden zijn. Maar ook nog eens super goed werken! 

 

  1. Citroensap en bakpoeder.

Persoonlijk weten we niet zeker of iedere vloer een scrubbeurt met citroensap en bakpoeder ongeschonden doorkomt. Wel weten dat de licht bijtende werking van het citroensap, en de bruisende werking van bakingsoda (bakpoeder) een perfecte reactie vormt die er voor zorgt dat het pigment van de inkt loskomt van het (ingedroogde) oppervlak.

  1. Haarlak of nagellak remover.

Deze tip is erg simpel, Druppel of spuit voldoende haarlak of nagellak remover op een stuk keukenpapier. Wrijf vervolgens zachtjes over de inktvlek op je vloer (of iedere ander houten oppervlak) De bestanddelen in zowel haarlak als nagellak remover reageren met het pigment van de inkt, en lossen daarom inktvlekjes gemakkelijk op.

Hoe voorkom ik inktvlekken, in 5 stappen?

Of je nu huismerk cartridges of toners gebruikt of de originele versies daarvan. Alle inktproducten kunnen gaan lekken als je niet op de juiste manier te werk gaat tijdens het vervangen van je cartridges of toners. 

inkt vlekken verwijderen

Hoe beperken we het risico?
1: Pak latex handschoentjes, een boterhamzakje voor cartridges en oude kranten of stukken papier voor toners.

2: Start het cartridge of toner vervang-proces.

3: Doe de latex handschoentjes aan, verwijder de lege cartridges of toners.

4: TONERS: Leg de kranten zo dicht mogelijk naast de printer. Met 2 of 3 vellen krantenpapier wikkel je de lege toners individueel in. Zo ontsnapt er geen overgebleven tonerpoeder.

4: CARTRIDGES: Leg een plastic zakje klaar, wederom zo dicht mogelijk bij de printer. Hier kun je gemakkelijk een eventueel lekkende cartridge in kwijt zonder geklieder.

5: Haal de nieuwe cartridges of toners uit de verpakkingen en verwijder de beschermkapjes en plaats ze een voor een in de printer. 

 

(tip 6: vergeet niet de handschoentjes uit te doen als je klaar bent)