Ben jij aan het overwegen om de overstap te maken op zonnepanelen? Steeds meer mensen in Nederland maken de bewuste keuze om over te stappen op zonnepanelen, waarbij geldt dat je hiermee een bijdrage levert aan een wereld waarin het klimaat niet meer vervuild wordt. Het levert tevens op financieel vlak iets op om te kiezen voor zonnepanelen, aangezien je hiermee minder afhankelijk bent van energie die een bedrijf kan leveren. Je hoeft minder te betalen aan energiekosten, aangezien je voortaan zelf kunt kiezen voor duurzame energie. Daarnaast geldt dat je de opbrengst van zonnepanelen kunt berekenen.  

Kosten van de zonnepanelen

Er zijn een aantal kosten verbonden aan de keuze voor zonnepanelen, waarbij geldt dat het bedrag meestal rond de 5000 euro is. De kosten zijn echter afhankelijk van een aantal factoren, waarin de keuze voor de hoeveelheid zonnepanelen van waarde is. Hoe meer zonnepanelen je kiest, hoe hoger de kosten naar verwachting zullen zijn. Verder speelt het dak dat jij op jouw woning hebt zitten een rol. Wellicht is een verbouwing noodzakelijk voordat je kiest voor zonnepanelen. 

zonnepanelen plaatsen

zonnepanelen plaatsen

Opbrengst in kWh

De opbrengst van de zonnepanelen kun je berekenen door gebruik te maken van een aantal onafhankelijke websites op het internet. Bereken bijvoorbeeld de hoeveelheid energie die je op kunt wekken, voordat je de keuze voor zonnepanelen maakt. De hoeveelheid energie die je opwekt resulteert in een geldbedrag. Bij het maken van een investering dien je hier rekening mee te houden. Bestudeer voorafgaand aan het maken van een keuze voor zonnepanelen vooral wat voor omstandigheden invloed hebben op de winst die jij kunt maken. 

Omstandigheden 

Er zijn een aantal omstandigheden van invloed op het rendement dat je met de zonnepanelen kunt behalen. Hierbij kun je denken aan het weer. Bij warm weer is de opbrengst natuurlijk hoger. Verder geldt dat de ligging van de zonnepanelen van belang is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de zonnepanelen richting de zon liggen in een hoek van 35 graden. Daarnaast moeten de zonnepanelen niet onder de schaduw van een boom liggen, aangezien dit een negatief effect op de winst kan hebben. Ten slotte moet de zonnepanelen goed onderhouden worden.