In de loop der jaren worden de vaak overbodige bezittingen van mensen gestald op de zolder van de woning. Giften of aangekochte spullen die jaren geleden een prominente plaats in de huiskamer innamen maar heden ten dage uit de mode zijn geraakt zijn verworden tot in de vergetelheid geraakte stofvangers. Bij anderen drukt de degradatiefactor met betrekking tot de goederen wat minder haar stempel en wordt er aan deze bezittingen een zekere (emotionele) waarde toegekend.
Vroeg of laat komt er een moment dat de zolder opruimen hoog op het prioriteitenlijstje komt te staan. Er is een verhuizing aanstaande of er moet plaats gemaakt worden omdat er een nieuwe hobby is opgepakt. Sommigen gaan de zolder opruimen omdat het betreden van deze ruimte net zo gemakkelijk gaat als je een weg banen door een dichtbegroeide jungle waarbij aan alles is gedacht behalve een kapmes.

Planning is alles bij opruimen zolder

Wanneer het besluit is genomen om de zolder op te ruimen moet er een datum worden geprikt. Regelmatig wordt er dan direct overgegaan tot actie. Mensen gaan de zolder op, lopen wat rond, rommelen in spullen en besteden kostbare tijd aan het bekijken van fotoalbums. Het resultaat is dat er maar weinig van de zolder opruimen is terechtgekomen. Beter is het om een dag te plannen, de telefoon uit te doen en je voor te nemen productief te zijn. Vergis je niet in de tijd die in het opruimen gaat zitten. Het gaat niet alleen om het fysieke werk zoals sjouwen maar ook het telkens afvragen wat je met de verschillende spullen wilt gaan doen kost tijd.

Zolder opruimen

De zolder opruimen kan zeker gebeuren in fases.

Emotie speelt een rol

Bij het opruimen van de zolder kunnen emoties een grote rol spelen. Schoolspullen van de kinderen, foto’s van familie, een erfstuk van opoe of items waar herinneringen aan kleven, het kan moeilijk zijn dingen weg te doen. Verleg de focus dan eerst naar de spullen die geen waarde hebben en gooi deze als eerste weg. Vaak is dit meer dan je denkt. De waardevolle goederen kun je scheiden naar hun soort en in aparte dozen doen. Er zijn prachtige opbergsystemen te koop. Wanneer je uiteindelijk dingen kunt weggooien en ziet dat de zolder weer begaanbaar wordt, ga je ook nieuwe mogelijkheden zien met de vrijgekomen ruimte.

Zolder opruimen: verkoop of geef weg

Misschien kun je andere mensen blij maken met jouw overbodige spullen. Laat medewerkers van een kringloopwinkel alle bruikbare voorwerpen ophalen. Op deze manier maak je anderen blij met leuke snuisterijen die voor jou toch geen waarde meer hebben. Ook kun je een en ander online verkopen via verschillende marktplaatsen. Wie weet wat de stofvangers van de zolder nog op kunnen leveren!
De zolder opruimen geeft je uiteindelijk een voldaan gevoel wanneer de klus geklaard is. Er is weer ruimte ontstaan wat mogelijk voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

 Naar boven