Licht zorgt ervoor dat er sfeer is in je huis, dat je kunt zien waar je loopt, maar het zorgt er ook voor dat jouw energierekening stijgt. In deze blog geven we je zes handige tips om met een paar simpele aanpassingen, geld te besparen op je verlichting. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Gebruik natuurlijk licht

Zorg ervoor dat licht overdag goed je huis binnenkomt. Het helpt natuurlijk als je grote ramen hebt en dat er niets voor je ramen staat. Anders wordt al dat gratis daglicht geblokkeerd. Ook helpt om muren met een lichte kleur te hebben, omdat lichtere kleuren het zonlicht beter weerkaatsen.

Doe je lampen uit

Doe je lampen gewoon uit als je niet in een ruimte bent. Misschien hoorde je dit als kind vroeger ook al, maar het is een van de makkelijkste manieren om geld te besparen. Doordat je niet onnodig energie verbruikt kun je al snel wat geld besparen op je energierekening.

Stap over op led lampen

Heb je nog ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen in je huis hangen? Vervang deze dan door led lampen. Led lampen zijn duurder om te kopen, maar zijn 90% zuiniger dan een gloeilampen en verbruikt 85% minder aan stroom dan halogeenlampen. Dus ondanks dat je in het begin meer kwijt bent voor een Led lamp, zul je uiteindelijk meer geld besparen.

zes tips besparen op verlichting

zes tips besparen op verlichting

Bewegingssensor 

Naast het gebruik van Led lampen kun je ook lampen kopen met een bewegingssensor. Een groot voordeel hiervan is dat deze lampen reageren op beweging. Deze lampen zijn dus ideaal als je toch nog vergeet om je lampen uit te zetten. Door deze bijvoorbeeld op te hangen in het toilet, voorkom je dat er onnodig lampen branden.

Smart lampen

Mocht een Bewegingssensor niet geavanceerd genoeg voor je zijn, dan kun je ook denken aan zogeheten smart lampen. Je kunt de smart lampen bedienen via een app op je mobiel. Naast dat je vaste tijden in kunt stellen wanneer je lampen aan of uitgaan, heb je ook de mogelijkheid om te bepalen hoe fel en in welke kleur de lampen schijnen. Ook kun je een programma instellen voor als je op vakantie bent, dan lijkt het voor inbrekers alsof je toch thuis bent. En mocht je toch vergeten om een lamp uit te zetten dan kun je die handmatig via de app uitschakelen.

Switchen van energieleverancier 

En als laatste het overstappen op een nieuwe energieleverancier. Veel mensen blijven uit gewoonte toch bij hun huidige energieleverancier. Ondanks dat ze veel geld kunnen besparen door te kiezen voor een andere energieleverancier. Die besparing kan oplopen tot wel € 489. Absoluut de moeite waard om eens te vergelijken via een onafhankelijke energievergelijker.

Hopelijk is er nu een spreekwoordelijk lampje bij je gaan branden. En kun je door deze tips te gebruiken een hoop geld besparen. Nu hoef je alleen nog te gaan bedenken wat je gaat doen met al het geld wat je hebt bespaard.