Je ziet het tegenwoordig steeds meer: steigerhouten meubelen in het huis. Mensen worden steeds creatiever en brengen dat graag tot uiting. Omlijstingen van steigerhout voor spiegels, wandpanelen van steigerhout, kapstokken, kasten en tv meubels, je kunt het zo gek niet bedenken. In de zomer kun je kiezen voor steigerhouten meubelen voor buiten.

Steigerhouten meubels maken tekeningen

Wanneer je kiest voor steigerhouten meubels kun je het beste uitgaan van een goede tekening. Deze ontwerptekeningen kun je van het internet  afhalen, of zelf maken. In dat laatste geval zul je wel enige ervaring nodig hebben. Steigerhouten meubels hebben als kenmerk een stoer uiterlijk, welke het beste tot zijn recht komt wanneer het hout goed gemonteerd is. Een bouwtekening geeft de juiste afmeting weer en de manier van bevestigen. Met name het bevestigen van de hoeken is hierbij belangrijk.

Goedkope steigerhouten meubelen 

Steigerhout op zichzelf is niet echt goedkoop. Het is een vrij dure houtsoort, maar omdat je de meubels zelf maakt, zullen de totaalkosten reuze meevallen. Je kunt tegenwoordig ook bedrijven inschakelen die de steigerhouten meubelen voor je maken, maar dit is vaak wel prijzig. Zelf steigerhouten meubelen maken is daarom een slimme oplossing.

Maatwerk met steigerhout

Omdat je zelf aan de slag gaat, kun je werkelijk alle kanten op met de inrichting van je kamer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een hele wand te bekleden met een steigerhouten kastinrichting. Met diverse vakken die van afmeting verschillen, geeft dit een erg complete uitstraling.

Inspiratie steigerhouten meubels

Bed

Hieronder zie je een kinderkamer waarin een zelfgemaakt steigerhouten bed staat. Een steigerhouten bedombouw is vrij gemakkelijk om te maken bij een bestaand bed. Je gaat uit van een bestaand bed, waar je omheen met steigerhout een frame maakt. Je kunt hierbij ook nog handig gebruik maken van de ruimte onder het bed, door hier lades in te maken. Het steigerhout kun je uiteindelijk het beste wel bewerken met een lak, omdat je anders te maken krijgt met splinters en scherpe randen.

Zelf gemaakt steigerhouten bed

Zelf gemaakt steigerhouten bed

Zithoek buiten

Op het terras in je tuin kun je ook prima gebruik maken van steigerhout. Hieronder zie je een zithoek gemaakt met een tafel en verschillende banken. Houten zitmeubilair zit vaak wat harder, daardoor zie je dat hier is gekozen voor kussens op de zitvlakken. Dit geeft ook meteen een wat vrolijker uiterlijk aan het geheel.

Steigerhouten zithoek

Steigerhouten zithoek

Variëren met lak

Steigerhout wordt vaak als ruw hout gebruikt, omdat het dan dat stoere uiterlijk heeft. Ook zijn de kleuren zeer natuurlijk en voor de meeste toepassingen is ruw steigerhout een prima oplossing. Toch zijn er mensen die een gelakte variant kiezen. Het hout wordt dan gladder en je kan kiezen voor een bepaalde kleurtint. Hieronder zie je een gelakte tafel. Hier is gekozen voor een blanke lak, waarbij je de houtnerven en structuur goed kunt blijven zien.

Gelakte tafel

gelakte tafel

Meer inspiratie?

In dit artikel hebben we enkele voorbeelden uitgelicht ter inspiratie. Heeft u zelf mooie steigerhouten oplossingen in uw huis gebruikt of bent u trots op bepaalde steigerhouten meubels die u heeft gemaakt? Deel het met ons! Wij zijn zeer benieuwd naar jullie creaties!