Soms kan het bereiken en onderhouden van een gezond groen gazon moeilijk en uitdagend zijn, vooral in gebieden met waterbeperkingen, slechte grond, en/of zeer lage temperaturen. Dan is kunstgras een geweldige optie voor huiseigenaren die een gazon willen dat niet alleen mooi, maar ook nog eens makkelijk te onderhouden is.
Hieronder staan enkele stappen die je op weg helpen om je eigen kunstgras te leggen. Zorg er eerst voor dat je alle juiste gereedschappen en apparatuur hebt die je nodig gaat hebben, zodat je niet halverwege voor verrassingen komt te staan.

Graaf het oppervlak correct op

De eerste stap is om het oppervlak uit te graven waar je jouw grasmat wilt gaan leggen. Om dit te doen moet je alle reeds bestaande planten en wortels in dit gebied verwijderen. Zorg ervoor dat het oppervlak tot het vereiste niveau wordt uitgegraven, ongeveer 70 – 90 mm onder het verbindingsoppervlak. Voor deze stap heb je een schop, een hark en een kruiwagen nodig.

Je moet een Solid Basis maken

Dit is het onderdeel dat hard werken vereist. Maak een mooi, vlak, afgemeten oppervlak waar jouw kunstgras op kan worden gelegd. Deze basis kan tot wel 40 mm van de uitgegraven grond in beslag nemen. Belangrijk is dat je geen ruimte overlaat waar onkruid kan gaan groeien. Vervolgens moet je het oppervlak verdichten met een trilplaat, een handkraan, of hout. Dit zal je een steunbasis voor je gazon geven, en zal de afvoer ondersteunen. Je kunt op onze website het meest geschikte type geplette steen bekijken om een stevige steunbasis te garanderen. Breng vervolgens Level en Compact Crusher Dust aan, dat ongeveer 30 mm bovenop de gemalen rotslaag zal komen, zodat het kunstgras een glad en egaal oppervlak heeft om bovenop gelegd te worden. Je moet het crusher-stof egaliseren en ten slotte compacteren voor een gladde afwerking.

Leg je rollen kunstgras

Bij deze stap heb je pinnen nodig voor aan de randen van het kunstgras, nadat je de rollen hebt gelegd. Dit zorgt ervoor dat het gras op één plek blijft liggen. Je moet ook de naden vastzetten met verbindingstape of lijm. Om het kunstgras er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de rollen perfect op elkaar aansluiten, zodat je de naden niet ziet. Wanneer je het gras hebt uitgerold, zorg je ervoor dat je de naden recht naast elkaar hebt gelegd met het oppervlak eronder volledig verborgen. Klap beide lagen gras naar achteren en breng de verbindingstape of lijm op het oppervlak aan. Om er zeker van te zijn dat het kunstgras het aantrekkelijk uiterlijk heeft van een echt gazon, moet je het gras in de goede richting leggen. Zorg er dus voor dat de vezels van het kunstgras allemaal dezelfde kant op staan. Daarna moet je overtollig gras wegsnijden. Zoals je zult zien, is er waarschijnlijk synthetisch gras dat uit verschillende delen van het oppervlak steekt, aangezien de lengte van het gras nog niet helemaal is aangepast aan het oppervlak.

Silica zand, of gesorteerd zand op het oppervlak aanbrengen

De laatste stap is om het speciaal gegradueerde droge zand te nemen, en dit gelijkmatig over het gloednieuwe kunstgrasoppervlakte te verspreiden. Je moet het zand over het kunstgras verdelen en dan het zand met een bezem, of borstel over het kunstgras verspreiden. Borstel altijd tegen de richting van het gras in, zodat het zand goed kan zinken en de vezels van het kunstgras goed opkomen. Je zult dit moeten doen, totdat het zand niet meer zichtbaar is op het gras. Nadat je alles op de juiste manier hebt gedaan, rooi je een kopje sap en geniet je van het prachtige uitzicht op je landschap.