Het begin van een nieuw jaar betekent dat er ook op het gebied van wonen weer andere trends worden verwacht. Thuis voelt alleen zo als het huis een inrichting heeft die bij jouw smaak past. Een keer flink de bezem er door en je kunt er weer jaren tegen aan. Steeds dezelfde inrichting gaat na verloop van tijd toch vervelen. Sta je op het punt om de verhuisdozen te pakken, klaar voor een make-over in huis of gewoon zin om vrijblijvend inspiratie op te doen? Hoog tijd om enkele woontrends door te nemen waar we in 2017 nog veel van gaan horen.

Ruimte in de kamers

Het einde van de economische crisis maakt de stap om te verhuizen financieel gezien een stuk veiliger. Toch zullen de meeste kersverse huizenbewoners, vooral jonge gezinnen met kinderen, eerder ruimte te kort dan te veel hebben. Vooral dan komt het goed van pas om de ruimte die je wel bezit zo veel mogelijk te benutten. Weinig vierkante meter nog optimalere gebruiken dan voorheen zou zomaar eens tot de woontrends voor 2017 kunnen horen. Meer mensen kunnen weer verhuizen, maar veel hebben ze nog altijd niet te besteden. Dan helpt het om creatieve oplossingen te verzinnen waarmee je het huis op een slimme manier bewoont.

Het begint er eigenlijk al mee dat je zo min mogelijk overbodige meubels inslaat of overplaatst uit je vorige woning. Ze nemen alleen maar plaats in beslag waar dat helemaal niet hoeft. Je kunt beter één bank van kwaliteit kopen of vier mooie stoelen aanschaffen in plaats van twee matige banktoestellen of zes stoelen van niks. Bovendien gaan goede artikelen nog langer mee ook. In deze stijl blijft ook het aantal accessoires aan de muur beperkt. Met slechts enkele schilderijtjes of persoonlijke foto’s voldoe je al aan deze woontrend voor 2017.

 

Woontrend 2017: Kies een hoofdkleur

Een andere voorspelling is dat het einde van twee of zelfs drie opvallende kleuren in de huiskamer achter ons ligt. In de toekomst speelt één kleur de hoofdrol in de inrichting en vult de rest alleen nog maar aan. Voor de hoofdkleur valt de keuze meestal op een sprekende kleur zoals een felle tint blauw of paars, terwijl op de achtergrond rustigere kleuren zoals grijs of bruin terugkeren. Door hun beperkte aantal weten ze de aandacht bij de centrale kleur te houden in plaats van zelf op de voorgrond te springen. Ze hebben dus zeker een aandeel in één van de woontrends 2017, maar dan kleiner.

Deze opzet zou je kunnen herkennen als de bewoner bijvoorbeeld een bepaald soort blauw centraal zet in huis door de muren zo te schilderen of de bank in deze kleur te bestellen. Op de bank liggen dan kussens in een rustgevende kleur als grijs. Verder loopt deze kleurencombinatie in dezelfde verhouding als een rode draad door de kamer. Het belangrijkste van deze woontrend 2017 houdt in dat één aantrekkelijke kleur de show steelt. Het doet er minder toe voor welke pakkende kleur je kiest, want daarvoor maakt het veel uit hoe groot het huis is.

De keuken moet open zijn

Naast de kleurencombinaties vormt de keuken een ander aandachtspunt in de woonkamer. Deze kamer springt toch het eerste in het oog wanneer er visite op bezoek komt. De volgende woontrend voor 2017 richt zich dus ook op de gezelligste en vaak grootste ruimte in huis. Het ziet er naar uit dat er steeds meer in een open keuken gekookt gaat worden vanaf de aankomende maanden. Zo’n toegankelijke opstelling geeft meteen de kans om de sfeer in huis te verhogen. Bij een open keuken schuif je sneller aan om een kijkje te nemen of zelfs mee te helpen.

Woontrend 2017: Open keuken

De woontrends van 2017 zijn een open keuken die toegankelijk is vanuit de woonkamer.

Wat doen we met de keuken?

De verwachte woontrend voor 2017 van de open keuken doet eerder denken aan een sjiek kookeiland dan een keuken in een doorsnee rijtjeshuis. Het wonen in een gewone gezinswoning hoeft echter niet in de weg te staan om een open keuken te realiseren. Het verwijderen van muren of zelfs deuren tussen eethoek en keuken levert op het eerste gezicht gelijk een heel ander totaalbeeld van de kamer op. Het zorgt voor een speelsere uitstraling dat je van twee kanten naar de keuken kunt wandelen en het geeft de keuken meer de positie van middelpunt in de woonkamer.

De extra ruimte in de kamers, de overgang naar één hoofdkleur in de woonkamer en de opmars van de open keuken brengen naar verwachting de grootste veranderingen met zich mee. De woontrends van 2017 kondigen dat alvast aan zodat je weet wat je te wachten staat als je zoekt naar een nieuwe meubel of al verhuisplannen hebt. Het is handig om dit te weten om te voorkomen dat je vast zit aan een inrichting die je in geen huis meer ziet. Ondanks alle woontrends voor het nieuwe jaar blijft het grootste advies dat je eigen smaak nooit moet verdwijnen, want jij gaat er wonen.