Wil je je woonkamer herinrichten, dan is het handig om je van tevoren te bedenken hoe je dit het beste kunt aanpakken. Weet je bijvoorbeeld al in welke stijl je je woonkamer wilt hebben en wat voor kleurgebruik je daarbij wilt hanteren? Als je de stappen in dit artikel volgt, ben je al een stuk verder op weg.

Moodboard maken

Dé manier om het herinrichten van je woonkamer een succes te maken, is door te beginnen met het maken van een moodboard. Dit kan zowel fysiek als digitaal.

  • Fysiek: pak een aantal woonmagazines en blader deze door. Scheur alles uit dat je mooi vindt en leg ze op een stapeltje.
  • Digitaal: vind je het zonde om in je woonmagazines te scheuren of werk je sowieso liever digitaal, bekijk dan allerlei woonsites en sla de plaatjes op die jij mooi vindt.
Wil je de woonkamer herinrichten? Maak gebruik van een moodboard.

Wil je de woonkamer herinrichten? Maak gebruik van een moodboard.

Qua plaatjes kun je letterlijk alles pakken dat je aanspreekt, of het nu om grote meubels, kleine accessoires of kleurgebruik gaat. Wanneer je van alles verzameld hebt, ga je selecteren. Dit doe je door alles bij langs te gaan en te kiezen wat je daadwerkelijk het mooist vindt. Heb je bijvoorbeeld meerdere plaatjes van banken verzameld, dan selecteer je erop los totdat je er eentje overhoudt. Met accessoires mag je uiteraard meer overhouden, maar let er dan wel op dat je niet meer overhoudt dan er in je ruimte past.

Kleurgebruik en stijl bij het woonkamer inrichten

Uit je moodboard zullen verschillende dingen naar voren komen. Zo zal een bepaalde kleur misschien de overhand hebben of zie je steeds eenzelfde stijl terug. Dit is heel belangrijk voor de verdere keuzes bij het herinrichten van je woonkamer, omdat je daarmee een duidelijk beeld hebt van wat je wilt neerzetten.

Komt er bij de moodboard vooral zwart en wit naar voren? Stem hier dan je woonkamer op af.

Komt er bij de moodboard vooral zwart en wit naar voren? Stem hier dan je woonkamer op af.

Woonkamer herinrichten: overige tips

Alhoewel een moodboard bij je woonkamer herinrichten dé basis kan vormen en je daar heel veel uit kunt afleiden, zijn er vervolgens nog een aantal dingen waar je op moet letten om je in je nieuwe woonkamer op je gemak te voelen:

  • Stijlen combineren: alhoewel er in sommige gevallen een duidelijke stijl uit je moodboard naar voren zal komen, zal deze misschien ook juist uiteenlopende stijlen laten zien. Dit mag! De grootste regel in interieurland is dat jij je er fijn bij moet voelen. Houd jij ervan om woonstijlen te combineren, doe dat dan gewoon. Houd er alleen wel rekening mee dat je een rustig geheel creëert;
  • Creëer een rustig geheel: een rustig geheel creëer je door niet lukraak van alles bij elkaar te verzamelen, maar door dingen naast elkaar te leggen en zo te kijken of het mooi staat. Daarom is een moodboard zo belangrijk, want daarmee kun je dit goed zien.
  • Kleuren combineren: dit mag, maar houd er rekening mee dat je woonkamer drukker zal ogen wanneer daarin te veel kleuren worden gecombineerd. Houd je van rust, kies dan liever voor een rustige basis (muren, vloer, gordijnen) en één accentkleur (die je laat terugkomen in de woonaccessoires).