De landelijke woontrend is een woontrend die al een een aantal jaren zeer populair is, maar ook in 2018 behoort de meest populaire woonstijlen in Nederand. Door haar grote populariteit is deze stijl zich zelfs gaan opsplitsen in andere woonstijlen zoals de Scandinavische stijl en de cottagestijl. Twee stijlen die veel lijken op de landelijke woonstijl, maar toch hun eigen kenmerken hebben.

Waarom zo populair?

De landelijke woonstijl dankt waarschijnlijk haar populariteit aan het feit dat het veel mensen behoefte hebben aan rust. Na een lange werkdag in de drukke stad in het heerlijk om thuis te komen in een lekker woonhuis, waar je, je waant op het platteland.

Whitewashen

Een belangrijk kenmerk in de landelijke interieurs zijn de whitewash meubelstukken. Whitewash is een soort verf, maar in tegenstelling tot andere verfsoorten is deze verf niet dekkend. Wanneer je een houten meubelstuk in de whitewash zet, dan zal je de nerven van het hout door de verf heen blijven zien. Het gebruik van whitewash vindt zijn oorsprong op het Engelse en Franse platteland. Daar werden de muren van oude boerderijen ingesmeerd met kalk om zo niet alleen een frisse uitstraling te krijgen, maar ook de bacteriën te doden. De kalk die gebruikt werd om de muren in te smeren zou hier perfect voor dienen. Regelmatig bleef er kalk over en deze werd dan gebruikt voor de houten meubels die in de boerderij aanwezig waren en zo ontstond het whitewash effect. Hoewel er tegenwoordig net iets andere technieken worden gebruikt, is het effect van het whitewashen het zelfde.

Whitewashen met krijtverf

Wanneer je zelf een lekker woonhuis in landelijke stil wilt creëren, dan kun je voor een snel resultaat een aantal meubels omtoveren met verdunde krijtverf. Vaak wordt 1:1 gehanteerd. Krijtverf is te koop bij onder anderen de bouwmarkten en verfwinkels. Om te whitewashen kun je het beste een brede kwast gebruiken. Schilder altijd in de richting van de houdnerven. Eventueel kun je na afloop het meubelstuk nog vernissen of in de boenwas zetten, zodat de laag minder snel zal slijten. Met je nieuwe landelijke meubels en wat mooie decoraties, geniet je al snel van een lekker woonhuis in landelijke stijl.