Tegenwoordig zijn whitewash meubels erg in trek. Whitewash is een prachtige techniek om houten meubels, accessoires en vloeren een mooie gebleekte uitstraling te geven. Je kan dat zelf verwezenlijken als je maar weet wat je precies wilt en weet wat je doet.

Techniek die toegepast wordt
Het is van belang dat je vooraf weet wat de ondergrond is en de toepassing van dat wat een whitewash behandeling zal moeten ondergaan. Het is vooral de kleur van de ondergrond die het uiteindelijke resultaat zal bepalen. De kleur van de ondergrond zal erdoor blijven schijnen. Dat is namelijk het mooie van whitewash. Ook de houtsoort is van invloed op het resultaat. De toepassing is natuurlijk ook van belang. U moet vooraf bijvoorbeeld weten of het vlekbestendig moet zijn. Ook de houtsoort speelt een belangrijke rol. Er zijn houtsoorten die vervelende eigenschappen hebben wanneer je whitewash erop wilt toepassen. Je kan hierbij denken aan teakhout en eikenhout.

Eikenhout
Wanneer je naar eikenhout kijkt dan heeft deze houtsoort de vervelende eigenschap dat hij looizuur bevat. Deze kleurstof van het eikenhout, zal onder invloed van producten die water dragend zijn, oplossen. Door dit oplossen zullen er gele vlekken ontstaan. Dat moet men dus niet hebben wanneer je namelijk het geheel mooier wilt maken. Wanneer je toch het eikenhout een whitewash uiterlijk wilt geven, kan je daarvoor dan het beste kalkwas gebruiken, dat geen water bevat. Door de open structuur van het eikenhout zal deze houtsoort zich goed lenen voor het bewerken met een kalkwas. Ook bijvoorbeeld teakhout kan een verkleuring geven. Wanneer je een houtsoort hebt die veel noesten in het hout heeft zal je graag een rustige afwerking geven. Je kan dan beter een dekkende laag gebruiken om de houtsoort te bewerken. Het is gebleken dat hiervoor dan whitewash met een verdunde krijtverf zeer geschikt is.

Gebruik
Tegenwoordig wordt het whitewash zeer veel gebruikt bij moderne inrichtingen in huis. Vaak wordt het zelf gedaan en doet men het om een nieuwe look te creƫren. Je kan hierbij denken aan de vloer, trap en meubels. Het kan ook voorkomen dat je graag een vlekbestendige en afwasbare bedekking wilt hebben. Dan kun je het beste, indien het mogelijk, vernis aanbrengen. Je hebt ook een vernis was. Er zijn veel technieken om whitewash aan te brengen.
Enkelen ervan zijn;
Whitewash aanbrengen met een kalk was. Deze methode is vooral goed toepasbaar voor bijvoorbeeld eikenhout omdat deze houtsoort een open structuur heeft. Ook ruw en zachthout kan met deze methode worden bewerkt. Kijk eerst de stappen goed na voordat je aan het werk gaat. Zo moet je ook eerst de ondergrond voorbehandelen.

Whitewash met vernis was. Het is een water gedragen product maar heeft daarnaast wel de voordelen van gewone vernis. Het is in verschillende tinten verkrijgbaar. Voor het aanbrengen van de vernis was moeten eerst de waslagen en oude laklagen worden verwijderd.

Whitewash met krijtverf. Het is een eenvoudige en snelle methode die vaak wordt toegepast. Ook hierbij moeten de onderlagen eerst worden verwijderd voordat je het product met de krijt was kunt bewerken.

Daarnaast wordt er ook nog wel kalkpaste gebruikt om de whitewash look te krijgen. Het is een waterverdunbaar product dat ook regelmatig gebruikt wordt.