Een opstalverzekering verzekert alle bezittingen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Denk hierbij aan een schuur, de keuken, de garage of een houten vloer. Een opstalverzekering heb je alleen nodig bij een koophuis. Inmiddels is er een groot aanbod ontstaan van verschillende verzekeringen voor je woning, waaronder een opstalverzekering. Om je te helpen bij het kiezen van een geschikte opstalverzekering hebben wij een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet in onderstaand blog.

Bepaal het gewenste type dekking

Voordat je een opstalverzekering afsluit moet je voor jezelf bepalen wat voor type dekking voor jou van toepassing is. Hierbij kan je kiezen uit 3 typen opstalverzekeringen:

  1. Uitgebreide opstalverzekering
  2. Extra uitgebreide opstalverzekering
  3. All risk opstalverzekering

De eerste optie is de meest standaarddekking. Een uitgebreide opstalverzekering dekt schade door brand, blikseminslag, storm, water, olie, rook en roet, diefstal, vandalisme en rellen, aanrijding en aanvaring, omvallen van bomen, kranen en heistellingen en onvoorzien springen van leidingen door vorst. Tegenwoordig wordt deze opstalverzekering nog maar weinig aangeboden door verzekeraars. Vaker wordt de uitgebreide opstalverzekering aangeboden. Hierbij ben je gedekt voor alle bovengenoemde schades, maar ook tegen schroei-, zeng- en smeltschade, schade door neerslag die via de openbare weg of begane grond de woning binnenstroomt en hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te sporen. De all risk opstalverzekering is tegen alle schades die buitenaf veroorzaakt zijn waar je geen invloed op hebt. Deze is het meest uitgebreid.

Wat is de locatie van de woning?

Ook moet je zorgvuldig nadenken over de locatie van de woning. Woon je in de buurt van veel water of juist in de buurt van bossen? Dan bestaat er een hoger risico op schades door water of omvallende bomen. Misschien is het een goed idee om een opstalverzekering af te sluiten met meer dekking. Zo ben je in bijna elk geval van schade verzekerd. Wist je dat je niet verzekert bent met een beperkte opstalverzekering als een boom niet door storm is omgevallen op je huis (minimaal windkracht 7). Als de windkracht onder dit getal ligt dan zijn de reparatiekosten voor eigen rekening. Houdt met deze factor rekening bij het uitzoeken van een opstalverzekering.

Het kostenplaatje

Logischerwijs speelt je financiƫle situatie ook een rol. De premie van een all risk verzekering zal hoger zijn dan van een uitgebreide opstalverzekering. Sluit een verzekering af die past bij jouw financiƫle omstandigheden, maar bezuinig ook niet te veel. Bij ongedekte schades kan je plotseling voor onverwachte kosten komen te staan.

Vergelijk verzekeraars

Om de beste opstal- of woonverzekering te kiezen zal je diverse verzekeraars moeten vergelijken. Let hierbij goed op de inhoud en kwaliteit van de opstalverzekering, maar ook de hoogte van de premie. Zo maak je een doordachte en verstandige keuze.