Kleine wasjes, grote wasjes…

…stop ze in de wasmachine. Als je een wasmachine hebt tenminste. Het komt namelijk wel eens voor dat je grote wasvriend het opgeeft. En dan? Een nieuwe kopen is ook meteen een enorme hap uit de portemonnee, vooral als je gaat voor de duurdere, vaak wat milieuvriendelijkere modellen. Of je belt ‘een mannetje’ om het beest te fixen. Maar er is nog een duurzamer alternatief. Wij zeggen: voorkomen is beter dan genezen.

Verzorg je wasmachine

Je wasmachine onderhouden hoeft helemaal geen zware klus te zijn. Er zijn slechts wat simpele handelingen nodig om hem in topconditie te houden. Je kunt deze één keer in de twee weken uitvoeren om ervoor te zorgen dat je wasmachine een aantal jaren mee kan gaan.

Even uitpluizen

Zorg dat je af en toe eens kijkt naar de pluisfilter bij de pomp van de wasmachine om ervoor te zorgen dat deze schoon blijft. Je was wasmachine kan hierdoor namelijk verstopt raken. Als je waspoeder in het laatje gebruikt is het ook handig deze regelmatig schoon te maken. Het wil nog wel eens voorkomen dat ook dit gedeelte verstopt raakt. Je kunt dit simpel met een doekje en wat water doen. Vergeet ook de ruimte waar het laatje in heeft gezeten niet!

De temperatuur omhoog

Mileuvriendelijk wassen is prettig voor onze wereld, maar af en toe een wasje op 60 graden helpt wel als je de wasmachine onderhouden wil. De temperatuur zal bacteriën doden die kunnen ontwikkelen in de leidingen. Je kan daarnaast ook appelazijn of wasreiniger tabletten gebruiken voor betere resultaten. Zorg er bij dat laatste wel voor dat je wasmachine leeg is.

Wasmachine

Een wasmachine onderhouden: hier geven we je een aantal tips over.

Lees de handleiding

Op wasmiddel staat vaak voorgeschreven hoeveel waspoeder je per wasbeurt kunt gebruiken. Door je aan deze voorschriften te houden spaar je niet alleen veel geld uit, je kan ook voorkomen dat er sneller vetluis ontwikkelt. Vetluis is de samenklontering van huidschilfers en huidvet met wasmiddel en een heerlijke voeding voor bepaalde bacteriën.

Aan de poets!

De rubberen randen van de wasmachine zijn belangrijk om alles goed af te sluiten. Je kan dit het beste met een papieren doekje doen. Waarschijnlijk zul je hier dan ook weer wat vetluis tegenkomen. Door de rubberen randen elke poetsbeurt even extra aandacht te geven, kun je voorkomen dat ze beschadigen. Ga dan ook even over de andere onderdelen van de wasmachine heen.

Poeder of wasmiddel?

Alhoewel wasmiddel op het eerste gezicht makkelijker lijkt, heeft poeder veel voordelen. Zo lost het poeder beter op, wat het reinigen van de wasmachine wat makkelijker maakt. Daarnaast zit in wit waspoeder vaak bleekmiddel, wat helpt om bacteriegroei tegen te gaan.

Wash away!

Met deze tips kun je met een gerust hart wassen. Dus, aan de slag!