Je wilt voor het eerst op jezelf gaan wonen, maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken? Sommige mensen kunnen terugvallen op de ervaringen van oudere broers/zussen of vrienden. Niet iedereen zal deze luxe hebben. Je bent bijvoorbeeld enigskind en de oudste uit de vriendengroep. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen. Een hele stap en een geheel nieuwe ervaring. Wat komt er allemaal bij kijken?

Op jezelf wonen

Op jezelf gaan wonen?

“Ik wil op mezelf wonen”

Je hebt de keuze gemaakt om op jezelf te gaan wonen, om welke reden dan ook. Mensen die al vroeg op zichzelf gaan wonen, doen dit meestal omdat ze in een andere stad gaan wonen. In de meeste gevallen betekend dit dat men op kamers gaat. Dit zijn bijvoorbeeld gedeelde woningen, waarbij ieder zijn eigen slaapkamer heeft, maar de keuken en badkamer worden gedeeld. Met name studenten hebben nog niet veel geld om te besteden en zullen hier creatief mee om moeten gaan.

Op jezelf wonen student

Als je op jezelf gaat wonen als student kun je studiefinanciering aanvragen. Dit kan iedere student, maar iemand die op zichzelf gaat wonen kan een extra aanvullende beurst aanvragen. Dit wordt de uitwonende beurs genoemd voor studenten die op zichzelf gaan wonen. Hierdoor hebben ze net wat extra te besteden, omdat zij de kosten voor de woning moeten dragen. Deze uitwonende beurs geldt echter voor een aantal jaren. Daarna zal de student alle kosten voor zijn eigen rekening moeten nemen. Een goed financieel plan is hier wel verstandig. Kijk hier ook eens met je ouders na, voordat je de stap in het diepe neemt.

Op jezelf wonen: kosten

verhuizen tips

Wat komt er kijken bij een verhuizing?

Naast de kosten voor de woning zelf, komen er natuurlijk nog meer kosten bij kijken als je op jezelf gaat wonen. Denk aan de kosten voor een internet en tv abonnement. Daarnaast heb je te maken met de kosten voor gas water en licht. Voordat je de woning in gaat zul je moeten investeren in de inboedel van het huis. Soms kan dit worden overgenomen van de vorige bewoner, maar je wilt hier toch je eigen gevoel bij hebben. Een likje verf, een nieuw vloertje, nieuwe gordijnen, de eerste kosten zijn zo gemaakt. Neem je een nieuwe bank of ga je voor een tweede hands inrichting? Is de keuken naar wens of moet hier ook iets in worden aangepast. Dit zijn allemaal kosten waar je van te voren rekening mee moet houden. Daarnaast heb je ook altijd je eigen kosten nog. Hierbij moet je denken aan diverse verzekeringen, telefoon abonnement en mogelijke kosten voor je auto.

Op jezelf wonen: tips

Je ziet dat het op jezelf gaan wonen niet zomaar een kwestie van verhuizen is. De belangrijkste tip is om van te voren een begroting te maken en alle mogelijke kosten op een rijtje te zetten. Zo kun je een goede inschatting maken of je iedere maand genoeg geld overhoud om boodschappen te doen, leuke dingen te doen en eventuele onvoorziene kosten op te kunnen vangen. Als dit het geval is ben jij klaar om op jezelf te gaan wonen!