Het schilderen van je eigen muren doe je het liefst in één keer goed. Wanneer je belangrijke stappen overslaat zou het zo maar kunnen dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Schilderwerk met strepen of ingetrokken verf komen maar al te vaak voor bij mensen die voor het eerst hun muur schilderen. Met de volgende tips kan je er voor zorgen dat je alles in 1x goed doet.

 

Tips schilderen eigen muren

Denk goed na voordat u begint aan de verfklus om problemen te voorkomen.

Vergeet niet een grondlaag aan te brengen

Heb je bepleisterde muren? In dat geval moet je beslist een grondlaag op je muur aanbrengen. Dit is een laag die ervoor zorgt dat de dekkende verf niet wordt opgenomen in het pleister. Dit is een veelgemaakte fout. Laat je in de bouwmarkt adviseren welke grondlaag het meest geschikt is voor de dekkende verf die je wilt gaan gebruiken.

Controleer goed of er geen tekenen zijn van vochtproblemen

Vooral bij buitenmuren en in de badkamer is het mogelijk dat er vochtplekken op de muur zitten. Dit kan een teken zijn van opstijgend vocht of doorslaand vocht. Zorg er altijd voor dat de muur goed droog is voordat je gaat beginnen met verven. Is het vocht een permanent probleem dan dien je een vochtbestrijding bedrijf aan te nemen om dit te verhelpen. Een muur met vochtplekken beschilderen is namelijk vragen om problemen.

Verven zonder strepen

Door een goede kwaliteit kwast en roller te gebruiken is de kans op strepen al erg klein. Gebruik de kwast voor de hoeken en de roller om de grote oppervlakken te verven. Laat altijd de roller en de kwast goed uitdruipen zodat de verf gelijkmatig verdeeld kan worden. Een belangrijke tip is om snel en zorgvuldig te verven. Door de stroken niet op te laten drogen zal de verf beter in elkaar vloeien waardoor strepen om de muur worden voorkomen.

Verf in drie lagen

Voor het beste resultaat is het aan te raden om drie lagen verf aan te brengen.

  • Grondlaag (primer)
  • 1e laag dekkende verf
  • 2e laag dekkende verf

Door in drie lagen te verven zorg je niet alleen voor de beste kwaliteit maar ook het mooiste resultaat. De primer beschermt de muur tegen de eerste laag verf en de tweede laag zorgt ervoor dat de volle potentie van de kleur wordt bereikt. Door zorgvuldig te werken te gaan lijkt het net of je de schilderwerken hebt laten uitvoeren door een erkend bedrijf.