Structuur, gemak en comfort; dat is waar paden en terrassen voor zorgen in de tuin. Het vormt ook stijl, en in sommige gevallen luxe. Het is best wat werk om je tuin of terras te bestraten, maar je kunt het prima zelf doen. Goed voorbereid is het halve werk!

De voorbereiding

Sowieso is het van belang om als eerst de oude bestrating en/of planten te verwijderen. Zet daarna met piketpaaltjes en touw de maten uit. Zet de piketpaaltjes ca. 10 cm buiten de werkelijke maten van je terras. Graaf dan zo’n 15-20 cm diep het terras uit. Hierin wordt het bed van het ophoogzand gevormd. Stamp alles goed aan, verwijder de paaltjes en breng het ophoogzand aan. Zorg dat alles mooi vlak is en waterpas. Daarna kun je de omtrek van de bestrating samen met de kantopsluiting gaan uitzetten met de piketpaaltjes en het touw. Wees er zeker van dat alle paaltjes dezelfde hoogte hebben. Zorg ervoor dat de touwtjes op de hoogte zitten als van de bovenkant van je toekomstige bestrating. Neem dan een rubberen hamer en sla de kantopsluiting ongeveer 2 tot 3 cm lager dan de touwtjes, en controleer met een waterpas of alles netjes horizontaal achter elkaar ligt.

Het betegelen van je terras

Nu kun je gaan straten! Begin aan de zijde van de woning. Het is de bedoeling dat je de eerste tegel legt tegen de hoogste kantopsluiting. Leg daarna met beleid een nieuwe tegel ertegenaan. Doe dit totdat het hele zandbed bestraat is. Gebruik een balk en een waterpas om te checken of alles goed vlak ligt. Gebruik een tegelknipper, tegelzaagmachine of een haakse slijper om indien nodig tegels op maat te maken.

Terras betegelen

Wil je je terras gaan betegelen? Lees onze tips.

De afwerking

Als je helemaal klaar bent is het erg belangrijk dat je de tegels gaat voegen. Je wilt natuurlijk niet hebben dat er straks allemaal onkruid tussen de tegels gaat groeien. Door de wind komen er allerlei onkruid-zaadjes terecht in je tuin of op je terras, welke dan zullen gaan ontkiemen en resulteren in lelijk onkruid. Om dit te voorkomen, kun je het beste gaan voegen met voegmortel (dus NIET met zand!). Maak de tegels nat en strooi het voegmiddel over de tegels. Daarna kun je eenvoudig met bijvoorbeeld een trekker alles verdelen over je terras. Maak daarna je terras weer nat. Dan zakt alles een beetje en kun je waar nodig eventueel nog wat extra voegmiddel strooien.