Een stinkende keuken wil niemand hebben. Soms is de oplossing erg makkelijk, maar soms is de oorzaak ook wat lastiger te vinden.

Hygiëne

Uiteraard is hygiëne erg belangrijk, zeker in een keuken. Verschoon daarom elke dag je vaatdoek, handdoek en theedoek. Zonder dat je het ziet, zitten hier heel veel bacteriën in. Als je met het vaatdoekje je keukenblad schoon denkt te maken, verspreid je dus eigenlijk alleen maar bacteriën. En zo’n natte vaatdoek kan ook erg gaan stinken. Als je elke dag je doekjes verschoont, voorkom je dit.

Afvoer

Als je de kraan in je keuken lang niet gebruikt hebt (bijvoorbeeld als je op vakantie geweest bent), kan het voorkomen dat je een onaangename geur in je keuken ruikt. Veel mensen weten niet gelijk waar het vandaan komt. Dit kan uit de afvoer komen, want het water staat daar al geruime tijd in stil. Als je een paar minuten jouw kraan door laat lopen, is de afvoer weer fris. Als je het extra lekker wilt laten ruiken, kan je er een beetje schoonmaakmiddel in spuiten. Het door laten lopen van de kraan na de vakantie is trouwens altijd verstandig. Het water heeft namelijk een tijdje stil gestaan in de binnen installatie van je woning en daar kunnen dan bacteriën in komen.

Vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen met een speciale reiniger voor vaatwassers. Als je dit niet doet, kan de vaatwasser een onaangename geur gaan verspreiden. Tevens is het verstandig om de afvoer regelmatig schoon te maken. Als je bijvoorbeeld een keer per zes weken een kopje soda (met warm water) in de afvoer gooit en dat een paar uur laat weken, dan is de afvoer weer mooi schoon. Op deze manier lost eventueel achtergebleven vet op en krijg je geen last van verstoppingen of een stinkende geur in je keuken.

Ongedierte

Zorg er voor dat je ongedierte buiten de deur houdt. Mieren zijn erg vervelend als ze in je voorraadkast zitten. Ze zoeken alles op wat zoet ruikt. Maar muizen zijn nog veel erger. Als deze in je voorraadkast zitten, dan eten ze werkelijk waar alles op. Maar dat is nog niet het ergste, ze plassen ook overal en dat stinkt ontzettend erg. Deze geur ruik je overal. Zorg dus dat je ongedierte uit je keuken houdt.

Er zijn dus heel veel mogelijke oorzaken voor een stinkende keuken. Als bovenstaande punten allemaal niet de oorzaak zijn, dan is wellicht een idee om (via internet) een expert in te schakelen. Deze expert zal bovenstaande punten allemaal controleren en ook nog een aantal andere punten checken. Hij zal waarschijnlijk snel de oorzaak kunnen achterhalen en dit zal hij dan voor jou oplossen (of je kan dit zelf doen). Hopelijk heb je op deze manier snel weer een fris ruikende keuken waar je met veel plezier een heerlijk ruikende (en smakende) maaltijd in klaar kan maken! Veel plezier!
Naar boven