Heb je geen zin in slingerend speelgoed door de hele woonkamer? Maak dan een speciale speelkamer voor de kinderen. Dit is een echte kinderkamer. Hier kunnen de kinderen lekker spelen, knutselen en muziek luisteren. Ideaal want hier kunnen ze zichzelf lekker uitleven zonder dat jij je stoort aan alle herrie en rommel. Natuurlijk is het belangrijk afspraken te maken wat er wel en niet mag en een oogje in het zeil te houden.

Creativiteit in de speelkamer

Kinderen vinden het heerlijk om te tekenen, soms niet alleen op papier. Creatief bezig zijn is ook voor de ontwikkeling van kinderen erg belangrijk. Schilder daarom een muur met schoolbord verf. Zo kun je afspreken dat de kinderen op (alleen) die muur kunnen tekenen met krijtjes.
Een leuk idee voor een andere wand in de speelkamer van de kinderen is een creatiewand. Hier kunnen ze hun mooiste creaties ophangen. Zo kunnen ze de creaties waar de trots op zijn op een speciale plek hangen waar ze goed zichtbaar zijn.
Voor de speelkamer kun je het beste een praktische vloer kiezen die goed bestand is tegen vlekken. Laminaat is hier zeer geschikt. Liever een wat zachtere vloer? Dan is het wellicht verstandig om een kleed neer te leggen dat af en toe gewassen kan worden. De kleur wit op de muren van de speelkamer lijkt op het eerste gezicht misschien geen goed idee. Hier zie je namelijk alles op! Toch is het slim om gebruik te maken van witte kleuren op de muur. Dit is gemakkelijk over te verven wanneer er een vlek opzit. Ook oogt hierdoor de ruimte groter.

Speelkamer kinderen

Met een speelkamer geeft je je kinderen alle ruimte om te spelen.

Veiligheid in de speelkamer voor kinderen

Belangrijk in een speelkamer is veiligheid. Zorg dat hier alleen spullen liggen waar kinderen mee kunnen spelen. Laat hier niet de keukenschaar slingeren, dit kan lelijke ongelukken geven. De bedrading verdient hier ook extra aandacht. Je wilt niet dat jouw kind straks met zijn vingers in het stopcontact zit of een draad in zijn of haar mond heeft zitten. Denk hier dus goed over na voor de inrichting van de kamer.
Opruimen! Dit is wellicht iets dat vaak moet gebeuren. Maak gebruik van veel opbergruimtes zodat het opruimen gemakkelijk gaat. Mooie opberg bakken voor al het speelgoed en een verkleedkist voor alle verkleedkleren. Zorg dat de kinderen goed weten waar wat hoort zodat ze leren zelf de spullen ook weer op te ruimen.

Vraag voordat je begint aan de kinderen wat zij graag zouden willen in de speelkamer. Het wordt tenslotte hun kamer. Misschien hebben ze ontzettend creatieve idee├źn voor deze kamer en kunnen jullie deze samen uitvoeren.