Laatst was op het nieuws te horen dat geluidsoverlast op de lange termijn erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Geluidsoverlast in welke vorm dan ook: het geluid van een voorbij razende trein (als je vlak bij een spoor woont), een voorbij vliegend vliegtuig (wanneer je vlakbij een vliegveld woont), het geluid van snel voorbij rijdende auto’s (voor de mensen die vlakbij een drukke weg of snelweg wonen) of het geluid wat geproduceerd wordt door je buren of mensen in je directe omgeving. De schade voor je gezondheid was best wel heftig. Het onderzoek had berekend dat het zelfs kon gebeuren dat je er jaren korter door kan leven! Dat is best wel een pittige conclusie, maar geluidsoverlast was dan ook één van de meest onderschatte problemen van het land volgens het onderzoek.

 

Overlast door verkeer

 

Overlast door middel van verkeer komt in Nederland vrij plaatselijk voor. Het moge duidelijk zijn dat dit soort problemen meer in de Randstad voorkomen dan in de minder druk bevolkte gebieden van ons land. Toch zijn de problemen door geluidsoverlast in de Randstad vaak best serieus te noemen: een slechte luchtkwaliteit komt daar af en toe voor, maar door al het verkeer (auto’s, treinen, vliegtuigen) zijn er ook best veel mensen die lijden aan slapeloosheid. En slapeloze lachten kunnen op den duur zeer ernstige klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hartkwalen, minder scherp zijn overdag, hartritmestoornissen en dat soort zaken. Dat is natuurlijk niet wat je wil, maar het zijn wel factoren die onder meer bepalen of je ergens wel of niet fijn kunt wonen. Een fijne woonomgeving wordt dus niet alleen maar bepaalt door de binnenkant in het huis: het interieur, de grootte van het huis, de isolatie, de tuin en nog meer van dat soort dingen. Nee, ook de omgeving en haar factoren spelen een grote rol.

 

Overlast van medebewoners

 

Denkend aan omgevingsfactoren, zijn het natuurlijk ook de medebewoners die een grote rol spelen in hoe prettig je ergens woont. Dat kan bijvoorbeeld de buurman of buurvrouw zijn, maar ook de mensen die bij jou wonen spelen daarin een grote rol. Ik kan me zelf nog altijd heel goed herinneren dat de vader van een vriend van me soms naar beneden kwam omdat we gewoon te druk waren. Dan dronken we tot laat in de nacht een drankje bij een vriend van ons, hadden we niet door hoe luidruchtig we waren, waarop zijn vader ons dan vriendelijk de deur wees omdat hij niet kon slapen. En toegegeven: groot gelijk had hij!