Wist u dat mos de meest schadelijke vervuiling voor uw dak is? De wortels van het mos groeien namelijk tot in de poriën van uw dak. Als deze wortels vochtig worden en bevriezen, kan dit zorgen voor vorstschade aan uw dakpannen. Verder houdt het mos het dak lang vochtig en trekt het extra vuil aan. Het is dus belangrijk om tijdig uw daken te ontmossen. Alles wat u wilt weten over het ontmossen van uw dak, van de behandelmethodes tot aan de prijzen, is in dit artikel te lezen. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Leonvos.be.

Waarom

Zoals hierboven al beschreven is, is mos erg schadelijk voor uw dak. Als mos niet op tijd van het dak verwijderd wordt kan dit vervelende gevolgen hebben. Vorstschade is één van deze gevolgen. Maar vuil op het dak kan uiteindelijk ook gaan zorgen voor lekkages. Om schade aan uw woning te voorkomen is ontmossen dus belangrijk. Verder zorgt ontmossen voor een waardevermeerdering en verkoopbaarheid van uw woning. Een goed onderhouden huis trekt natuurlijk meer kopers dan een verwaarloosde woning.

Hoe verwijder je het mos?

U kunt er voor kiezen om zelf u mos te ontdoen van mos. Dit kan gedaan worden met een hogedrukreiniger. Het is wel belangrijk om altijd in een neerwaartse richting te spuiten om te voorkomen dat het water onder de sluitingen komt. Na het reinigen kunt u er voor kiezen om ook nog een reinigingsmiddel te gebruiken. Met een onkruidsproeier kan er een reinigingsmiddel op het dak worden aangebracht. Na de inwerktijd wordt het dak weer schoon gespoten. De inwerktijd verschilt per product. Tijdens het schoonspoelen van het dak moet er altijd een speciaal pak worden gedragen zodat er geen nevel op de huid terecht komt. Het is dan ook aan te raden het ontmossen met reinigingsmiddel uit te laten voeren door een professionele dakreiniger. Het reinigingen met reinigingsmiddel is voornamelijk interessant bij oudere daken waarbij pannen of leien handgemaakt zijn.

Nabehandelen

Om het mos tegen te gaan kunnen dakpakken nabehandeld worden met een speciaal moswerend middel. Dit middel wordt gebruikt het na het reinigen. Dit middel zorgt ervoor dat de vorming van mos sterk wordt geremd. U kunt ook kiezen voor een speciale anti-mos coating waarmee de dakbedekking kan worden behandeld. Vaak wordt er eerst een primer op het dak aangebracht. Deze moet dan een aantal uren drogen. Na het drogen wordt de coating aangebracht. Deze coating zorgt voor een gladde vochtwerende laag. Dit zorgt er dan weer voor dat het mos zich niet meer kan hechten aan dakpannen.

Prijzen

Het kost gemiddeld €30, – tot €45, – per vierkante meter om uw dak te laten ontmossen door een dakreiniger. Het gaat hier dan om het reinigen met reinigingsmiddel maar ook een nabehandeling met een anti-mosmiddel. Een coating kosten miniaal €20, – per vierkante meter. Wat de exacte kosten zijn voor de ontmossing hangt met name af van het oppervlakte van uw dak. Het is natuurlijk logisch dat het ontmossen van een kleine bungalow goedkoper is dan een grote villa. Verder is de prijs ook afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het dak en de bereikbaarheid ervan. Zo mag bijvoorbeeld op sommige daken niet gelopen worden, wat betekent dat er een hoogwerker moet worden ingezet. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.