nieuwe kraan installerenGaat u voor het eerst een nieuwe badkamer plaatsen? Gaat u dit zelf doen of besteedt u dit liever uit? Het traject van een nieuwe badkamer plaatsen ziet er altijd in grote lijnen hetzelfde uit. U kunt een goed voorbeeld nemen aan gespecialiseerde aannemers. De installatie van een nieuwe badkamer kost wel even tijd, maar met een strakke planning kunt u overzichtelijk naar uw nieuwe badkamer toewerken.

Prijzen nieuwe badkamer

De prijzen van een nieuwe badkamer kunnen behoorlijk verschillen. Door vooraf eerst de planning uit te werken, kunt u het gehele project overzien. Zo voorziet u van te voren waar de kosten naartoe gaan en kunt u de begroting hierop afstellen.

Planning nieuwe badkamer installeren

Uiteraard is iedere badkamer anders en zodoende zal ook ieder traject iets anders in elkaar steken. Maar in grote lijnen is deze planning prima aan te houden. Per fase kun je vervolgens de kosten voor jezelf opschrijven om niet alleen tijd, maar ook geld te besparen.

Het begin

ontwerp nieuwe badkamerIn eerste instantie wordt natuurlijk de oude (huidige) badkamer gesloopt. Let erop dat u de looppaden goed afdekt, met bijvoorbeeld karton of stucloper. Het slopen neemt veel zooi met zich mee, waardoor het hele huis onder de rotzooi kan komen. Hou de rest van het huis schoon en dek alles netjes af. Voor deze fase is vooral goed materiaal nodig en emmers om de boel mee op te ruimen. De meeste gereedschappen, zoals voor het afhakken van tegels, kun je huren en hoef je niet speciaal aan te schaffen.

De voorbereiding

Nadat alles ‘kaal is’ kan de voorbereiding van de nieuwe badkamer beginnen. De maten van de nieuwe badkamer worden uitgezet. Hierbij wordt gekeken naar de beste plaatsen voor nieuwe leidingen, contactdozen, lichtpunten, etc. Leidingen worden in de muur gefreesd, hiervoor kan weer apparatuur gehuurd worden. Uiteraard dient u het leidingenwerk zelf aan te schaffen. Wanneer er een muurtje moet worden geplaatst, kan dat ook in deze fase. Denk aan een muurtje waartegen een toiletpot wordt bevestigd, of een extra badwand.

De volgende fase

De ruwe fase is nu achter de rug. U gaat nu richting de fase waarin het uiterlijk belangrijker wordt. Hier wordt de elektra afgewerkt en worden de wanden uitgevlakt, zodat de nieuwe tegels straks goed hechten. Als u graag vloerverwarming heeft in de badkamer, wordt dat ook in deze fase aangebracht. In deze fase is veel aansluitmateriaal nodig.

De opbouw

Nu is het tijd om de wanden en vloeren te gaan betegelen. De delen die niet worden betegelt, worden gestuct. Ook kunt u kiezen voor speciale badkamer wand- en plafondplaten. Afhankelijk van de afwerking die u kiest heeft u materiaal nodig. Wanneer u zelf gaat stuccen of tegelen, bespaar dan niet op het gereedschap. Goed gereedschap helpt u om een goed resultaat neer te zetten.

Afronding

Wanneer het tegelwerk klaar is kan het sanitair geplaatst worden, evenals de radiator. Ook douchewanden etc. worden als laatste geplaatst. Heeft u speciale spotjes in gedachten, dan plaatst u deze ook als laatste.

nieuwe badkamer

Hoe snel nieuwe badkamer plaatsen?

Een nieuwe badkamer kan niet super snel worden geplaatst. Dit heeft te maken met wachttijden totdat het stucwerk droog is, etc. Wanneer u bovenstaande schema goed in de gaten houdt, kunt u een realistische begroting maken en kunt u een nieuwe badkamer plaatsen in ongeveer 2-3 weken.

Succes!