Naarmate we ouder worden, worden we minder mobiel. Voor veel ouderen wordt het lastig om goed in huis te verplaatsen. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen om het de ouderen een stukje makkelijker te maken.

In de badkamer

De badkamer kan een gevaarlijke plek zijn als je niet meer zo stabiel bent. Er is een grote kans dat er een uitglijder wordt gemaakt en hierbij blessures komen kijken. In de badkamer is er genoeg aan te passen om het een stukje veiliger te maken. Zo kan er worden gedacht aan een douchekruk of douchestoel. Hierbij hoeven ouderen niet lang te staan, maar kunnen ze zittend douchen. De kracht in hun benen kan namelijk afnemen, waardoor een langere tijd staan erg vermoeiend kan zijn. Is er geen douche in huis, maar wel een bad? Dan kan de rand van het bad te hoog zijn om goed overheen te stappen. Daar zijn badliften voor verzonnen. Ook opstapjes, antislip matjes, toiletverhogers en beugels aan de muur zijn geen overbodige luxe in een badkamer.

Steeds meer ouderen hebben thuishulp nodig. Daarom zijn aanpassingen noodzakelijk. Denk ook aan de badkamer.

Steeds meer ouderen hebben thuishulp nodig. Daarom zijn aanpassingen noodzakelijk. Denk ook aan de badkamer.

In de slaapkamer

Net als een bad, kan een bed lastig zijn om in te komen zonder balans te verliezen. Een hoog-laag bed is dan een ideale oplossing. Dit bed is elektrisch of handmatig in hoogte verstelbaar. Het voeteinde is geknikt om bloedstuwing te voorkomen. Niet alleen voor het instappen is dit bed erg handig, maar als je thuiszorg krijgt, is het door de ARBO ook verplicht. Anders moet de zorgverlener te laag bukken om te helpen. Een ander belangrijk punt is om een goed matras aan te schaffen! Vooral als je veel in bed moet liggen, wil je niet dat er kuilen ontstaan. 

Er op uit

Wil je er ook wel eens op uit? Dan zijn er vele oplossingen om op stap te gaan. Denk aan een rollator, rolstoel of scootmobiel. Tegenwoordig zijn er zelfs opvouwbare scootmobiels! Maar er kan ook worden gedacht aan een boodschappentrolley. Dat voorkomt dat je zware boodschappen hoeft te tillen, maar kan je ze licht achter je aan rollen. Dit zorgt er ook voor dat je minder snel vermoeid raakt.

Boven en onder verdieping

Woon je in een huis met verdiepingen? Kijk dan eens naar de opties van een traplift. Traplopen kan op den duur een zware klus worden, dus dat extra liftje in huis is dan erg fijn om te hebben. Let er wel op dat je het juiste model traplift koopt. Voor elke soort trap is er namelijk een ander model dat het beste werkt. Hiervoor kun je het beste een zorgwinkel bellen om te informeren naar de mogelijkheden.