Een natuurlijke gazon vraagt veel tijd en aandacht. Op warme dagen telkens met de tuinslang te sproeien en met vaste regelmaat moet je de hele gazon maaien. Het zijn klusjes die erbij horen wanneer je een gazon hebt. Eigenaars van een grote tuin zijn elke week urenlang bezig met het onderhouden van hun grasperk. Ben je dit ook meer dan beu? Dan biedt kunstgras de oplossing!

Het hele jaar groener dan groen

Kunstgras vraagt geen onderhoud. Je hoeft dus niet de tuinslang of de grasmaaier uit de schuur te halen om het gras in goede gezondheid te houden. Het hele jaar door kun je genieten van een mooie, groene gazon. Kunstgras is tegenwoordig van een dergelijke hoge kwaliteit dat je het bijna niet meer kunt onderscheiden van echt gras. Of je nu een stadstuin hebt of een klassieke open tuin, kunstgras staat mooi op elke locatie.

Jaren van plezier

Kunstgras van hoge kwaliteit zal jarenlang zijn natuurlijke kleur en vorm behouden. Zo heb je jarenlang plezier van een perfecte tuin! Kunstgras van lage kwaliteit zal sneller lijden onder slijtage, wat nadelig is voor het uitzicht. Om slijtage te voorkomen kun je nu en dan een kort onderhoud uitvoeren. Vooral bij vochtige seizoenen kan er mos tussen de grasblaadjes groeien. Door het mos te verwijderen, behoudt kunstgras zijn mooie vorm en groene kleur. Eventueel kun je ook met een borstel over het gras gaan zodat alles er verzorgd blijft uitzien.

gras

Kiezen voor natuurgras of kunstgras in tuin?

Kunstgras plaatsen

Je kunt ervoor kiezen kunstgras te laten plaatsen door een expert of het zelf te doen. Wie wat handig is, kan met alle gemak zelf de grasmatten plaatsen. Heb je echter een tuin met veel bochten of hindernissen dan kun je beter de hulp van een specialist inroepen. Andere belangrijke aspecten zijn het zorgen voor een vlotte afwatering en een effen ondergrond.

Opletten bij de aankoop

Er zijn enkele zaken om in de gaten te houden wanneer je de keuze maakt voor kunstgras. Je krijgt namelijk waar je voor betaalt. Het is dus verstandig om voor een duurder merk te gaan van betere kwaliteit. Je bent wat meer geld kwijt, maar doordat het kunstgras langer mooi blijft, betaalt het zichzelf helemaal terug.

Waaruit bestaat kunstgras?

Kunstgras kan gemaakt worden van polypropyleen of polyethyleen. Deze verschillende soorten vezels hebben unieke eigenschappen. Polypropyleen voelt stug en ruw aan, waardoor het ideaal is voor golf-, hockey- en tennisbanen. De vezels zijn iets steviger waardoor sporters meer grip hebben met hun schoenen. Polyethyleen is gemaakt van een zachter, meer duurzaam materiaal waardoor het uitermate geschikt is voor kunstgras dat je in tuinen terugvindt.

Vezeldikte

Kunstgras onderscheidt zich onderling door Dtex, oftewel de dikte van de vezels. Hoe dikker deze vezel is, des te sterker het kunstgras. Ook de vorm van de vezel is van belang. Net zoals echte grassprieten een nerf bevatten, hebben ook kunstgrassen van betere kwaliteit deze eigenschap. Tenslotte kies je best voor een hoge vezeldichtheid. Vezels die dichter op elkaar staan, ogen veel natuurlijker.