Een klimop is een plant die langs muren en bomen groeit. De plant klimt als het ware op de muur en beslaat de hele oppervlakte als je het zijn gang laat gaan. Om deze reden vinden veel mensen de klimop geen mooie plant en zien het liever verdwijnen. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe je een klimop op een makkelijke manier kan verwijderen, alsook de vervelende resten die als gevolg hiervan achterblijven.

Klimop verwijderen

De beste manier om een klimop te verwijderen is door een stuk uit de stammen te zagen en het wortelgestel weg te halen. Als dit is gebeurd lijkt het al gauw logisch om daarna gelijk de klimop er af te trekken. Dit is echter geen goed idee omdat de klimop nog vol vocht zit. Als de klimop er direct af getrokken zou worden wordt de hele karwei alleen maar bemoeilijkt. De hechtwortels zitten namelijk nog stevig aan de muur vast.
Over een aantal weken zal de plant drogen en afsterven. Dit is het goede moment op de klimop te verwijderen omdat het nu veel gemakkelijker is. Dit komt doordat de hechting van de wortels wordt verminderd. Hoe langer de klimop uitdroogt, hoe makkelijker het is om deze te verwijderen.

Klimop resten verwijderen

Nu de klimop met succes is verwijderd is het einde helaas nog niet in zicht. Tenzij je het aangezicht van lelijke klimop resten aangenaam vindt. Zo niet, is het niet verkeerd om ook werk te maken van het verwijderen van deze resten. Net zoals de klimop zelf, zijn de resten over het algemeen ook moeilijk weg te krijgen. Dit is zo omdat de klimop een soort zuignappen achterlaat op de oppervlakte. Hieronder staan er een paar makkelijke manieren om de resten te verwijderen:

Harde borstel

Deze manier is de beste maar heeft ook de meeste fysieke inspanning nodig. Met een harde borstel kun je de resten weg schrobben. Een voordeel hiervan is dat de kans op schade op de gevel veel minder is. Als er na het schrobben nog hardnekkige plekken zijn overgebleven kun je deze laten weghalen door gebruik te maken van een verfschraper of een brander. Let er wel op dat de stenen hierdoor niet beschadigd raken.

Klimop verwijderen

De klimop verwijderen kan door middel van een heggenzaag, en vervolgens met een harde borstel de restjes te verwijderen.

Hogedrukspuit

Een andere manier is om gebruik te maken van een hogedrukspuit met vuilfrees. Dit vergt veel minder inspanning en de spuit neemt bijna al het werk over. Een nadeel van het gebruiken van een hogedrukspuit is dat de kans op beschadigingen groter is. Dit komt doordat je veel vocht in je muur spuit. De voegen kunnen door de hoge druk er ook uit worden gespoten.

Stralen

Als je er geen inspanning voor wilt leveren en je hebt er het geld voor kun je ervoor kiezen om je muur te laten stralen. Alles moet wel na afloop weer gevoegd worden. Deze methode geeft echter wel het mooiste resultaat met een stralende muur.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Klimop platen zijn moeilijk te stoppen maar gelukkig bestaan er twee oplossingen die goed lijken te werken. Volgens onderzoek die is gedaan op een universiteit in Engeland is de eerste oplossing om de klimop tegen een metalen plaat te laten groeien. Door een dunne plaat van zink of koper op je muur te bevestigen voorkom je dat de klimop zich vastklampt aan je muur.

De andere oplossing is door gebruik te maken van een anti-graffiti verf. Er werden verscheidene soorten verf getest. De beste die uit de test kwam was de op silane gebaseerde Easy-On verf. Er werden twee lagen Easy-On verf aangebracht op de muur. Een groot pluspunt is dat de verf doorzichtig is.