Een bijkeuken is een ruimte, grenzend aan de “echte” keuken. Hartstikke handig, zo`n extra stukje opslag! Hier kun je ook bijvoorbeeld de was kunt doen, voorraden bewaren en schoonmaakspullen opbergen. Vaak is een bijkeuken niet zo groot. Zorg voor een efficiënte en slimme inrichting, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten. Een kleine bijkeuken inrichten is daarom ook niet eenvoudig.

Was en water

Twee apparaten die niet weg te denken zijn uit de meeste bijkeukens, zijn de wasmachine en de droger. Bij een kleine bijkeuken is het handig om de droger op de wasmachine te plaatsen, dit scheelt weer een stukje ruimte. Goede ventilatie, afvoer en voldoende stopcontacten zijn belangrijk. Daarnaast is het prettig als de ondervloer stabiel is. Maak een plekje vrij voor wasmanden en wasmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld op een plank aan de muur of in een muurkast. Wanneer je ook wilt vouwen en strijken in de bijkeuken, dan is een extra stopcontact erg handig. Een inklapbare plank aan de muur kan handig zijn én ruimtebesparend. Een aanrader in de bijkeuken is een spoelbak met kraan. Hierin kun je bijvoorbeeld bepaalde was al uitspoelen voor deze de wasmachine in gaat. Ook kun je hierin spullen afwassen die je liever niet in de keuken ziet.

Bergruimte en voorraad

Bergruimte en extra opslag voor de voorraad zijn ook vaak functies van de bijkeuken. Bij de inrichting van een kleine bijkeuken kun je weer goed letten op een efficiënte en slimme indeling, zodat de ruimte optimaal benut wordt. Denk aan kasten die tot het plafond doorlopen. Of meerdere planken boven elkaar, zodat ook de ruimte in de hoogte gebruikt wordt. Zet op de bovenste planken spullen die je niet dagelijks nodig hebt en zorg voor een inklapbaar trapje binnen handbereik, zodat je altijd overal bij kunt komen. Reserveer ook een deel van de bergruimte voor de schoonmaakspullen en stofzuiger. Vooral het laatste neemt veel ruimte in, dus houd hier rekening mee.

Een kleine bijkeuken inrichten: Extra koel- en vriesruimte

Bij veel huishoudens kom je in de bijkeuken ook een extra koelkast en/of diepvries tegen. Bij de inrichting van een kleine bijkeuken, kan het zijn dat hiervoor geen ruimte beschikbaar is. Of misschien slechts voor een van de twee. Wanneer je een keuze moet maken tussen beiden, kun je het beste kijken wat je al in de keuken hebt staan en waar het meeste behoefte aan is. Is er in de keuken een grote koelkast aanwezig? Dan ligt het voor de hand om in de bijkeuken een diepvries te plaatsen. Hierbij kun je dan kiezen voor een tafelmodel, deze zijn makkelijker in een kast te plaatsen en nemen minder ruimte in.