Wanneer de lente in aantocht is, is het de beste tijd om je tuin zomerklaar te maken. Velen van ons weten wel dat een tuin winterklaar gemaakt moet worden, maar in het voorjaar zijn er best veel werkzaamheden die je in je tuin moet doen. Door de juiste handelingen in het voorjaar te doen zal dat je tuin zeker ten goede komen.

Moderne tuin zomerklaar

Moderne tuin zomerklaar maken

Je tuin zomerklaar snoeien

De meeste denken dat we in het voorjaar niet moeten snoeien. Er zijn nog geen jonge scheuten zichtbaar dus kun je je afvragen wat je eigenlijk zou kunnen snoeien. Siergrassen mag je in maart en april snoeien. Ook zal je, als je een tuin goed onderhoudt, de verdorde takken in het najaar er niet afknippen. Zij dienen als een natuurlijke bescherming tegen de vorst. Zodra de temperatuur in het voorjaar gaat stijgen is de tijd rijp om de verdorde takken te verwijderen. Ook de bladeren die verdord zijn kunnen worden verwijderd. Knip de verdorde takken af met een snoei- of eventueel heggenschaar. Om botheid te voorkomen moet je nooit met snoeischaren in het zand komen.

Bij vaste planten die groen blijven moet je in het voorjaar de bruine takken eruit knippen. Er zullen bij bepaalde planten tijdens de wintermaanden delen verkleuren en verdorren. Door deze te verwijderen zullen je planten er weer fris uitzien en zijn ze ook klaar voor het groeiseizoen.

Te grote plantenĀ in je tuin

Wanneer je planten of siergrassen die je in de tuin hebt staan te groot worden, moeten ze gescheurd worden. Dit scheuren doe je in het voorjaar. Je kunt een grote plant dan in meerdere kleine verdelen. De kleinere kunnen dan weer terug worden geplant. Vooral bij vaste planten is het belangrijk dat ze om de paar jaar worden gescheurd. Je houdt op deze manier jonge frisse planten over die weer een grotere groeikracht hebben. Je bereikt er ook mee dat je de gescheurde planten op andere plaatsen in je tuin kunt plaatsen. Zo is het niet nodig dat je nieuwe planten gaat kopen. Wanneer je alles goed onderhoudt in de tuin zal je er tijdens de zomermaanden extra veel plezier aan beleven. Door het scheuren van de planten en het op de juiste manier snoeien heb je dan een mooie frisse tuin. Ook de planten die bloemen geven zullen door de extra groeikracht je tuin een mooi aanzien geven. Iedereen zal verbaasd zijn over de wijze waarop je de tuin zo goed onderhoudt.