Voorbereidende werken

Je spendeert dagelijks meer tijd in je badkamer dan je zelf denkt. Daarom vind je het dan ook vanzelfsprekend om te vertoeven in een badkamer waar je jezelf goed in kan voelen.

Een badkamer zelf renoveren is niet alleen leuk, je kan bovendien werken op eigen tempo en wensen.
Laat je goed informeren over elke stap tijdens het verbouwingsproces. Zo kom je nooit in een onaangename situatie terecht.

Tegelconcept en Tegelwerken

De tegelwerken (zowel vloer, wand als douche) is de eerste en op zich ook wel één van de belangrijkste stappen tijdens het renoveren van je badkamer.
Het bepaalt namelijk niet alleen de gehele uitstraling van je badkamer, het is bovendien ook nog eens de eerste indruk bij het betreden van je badkamer.

Kies voor een leuk en aangenaam concept.
Tegenwoordig kiest men vaak meer en meer voor het plaatsen van een keramische parketvloer. Dit creëert een strakke en moderne sfeer.
Indien je kiest voor het plaatsen van een inloopdouche, laat de tegels dan ook doorlopen dewelke je gebruikt hebt als vloertegel en kies voor een leuk accent aan de kant van je kranencomplex.

Sanitair, bad- en douchemogelijkheden

Een tweede, maar niet onbelangrijke stap, zijn de meubels en sanitaire installaties die je gaat gebruiken.
Stem deze af op je vloerkeuze zodat je later niet voor onaangename verrassingen zal komen te staan.

Wat het bad- en douchecomplex betreft, ook hier heb je tal van mogelijkheden dewelke je op voorhand moet bekijken.
Ga je voor een inloopdouche, een douchebak, een losstaand of ingebouwd bad, een douche-bad-combinatie…?

Vaak worden sanitair-sets samen aangeboden (design toilet, meubel, kraan, douche, bad…) zodat je zeker een bijpassend geheel hebt. Laat je ook hierover goed informeren.

Belichting en Lichttechnieken

Een punt waar je misschien nog niet meteen aan dacht, maar ook wanneer je de badkamer zelf renoveert moet je denken aan de belichting van de gehele ruimte.
Licht doet vaak meer dan je denkt. Het kan je tegels en meubels een geheel andere ‘look’ geven. Ook de ruimte zelf zal groter of kleiner tonen, gezelliger of eerder open tonen.
Niet alleen de kleur en de hoeveelheid licht zal belangrijk zijn. Ook je keuze van armatuur (spotjes, ledstrips…) zal een heel andere afwerking garanderen.
Je bepaald het concept van je badkamer een groot stuk met het gekozen licht(armatuur).

Details en Afwerking

Het laatste ‘detail’ spreekt voor zich, maar wordt ook vaak vergeten. De afwerking van je badkamer.
Staanders, zeephouders, handdoekringen, spiegels, wasmanden, kaarsjes en geurstokjes. Je kan het je niet zo gek bedenken, maar het zorgt wel voor de ‘sfeer’ en ‘gezelligheid’ in je badkamer.

Slotwoord

Al bij al is een badkamerrenovatie heel leuk om zelf uit te voeren. Je bent zodanig in het proces betrokken van begin tot einde dat je met veel plezier binnenkort een douche zal nemen in je nieuwe badkamer.
Een badkamer zelf renoveren bespaart bovendien een pak geld, en geef toe, met dat geld kan je toch al snel wat anders doen?