Steeds meer nieuwbouw woningen houden er al rekening mee; duurzaam wonen. Duurzaam wonen past helemaal in de tijd waarin we leven. Steeds meer woningen worden energie neutraal. Voor bewoners zit hier vaak een investeringsplaatje aan vast, maar het levert ook weer op in goedkopere maandlasten.

Duurzaam of energie neutraal wonen

Gemeentes nemen allerlei maatregelen om een bijdrage te leveren aan energie neutrale wijken. Huiseigenaren zijn hierbij ook belangrijke bijdragers. Het aanbod moet beter en innovatiever worden, zodat het voor iedereen aantrekkelijker wordt om steeds meer energie neutraal te wonen. Als voor de consument een totaalpakket wordt aangeleverd, is het al aantrekkelijker om energie neutraal te gaan wonen. Men hoeft zelf niet meer te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Waarom duurzaam wonen?

Op den duur is duurzaam wonen goed voor de portemonnee en het milieu. Nog niet in alle wijken is het optimaal om in te zetten op energie neutraal leven, maar de ambitie is er steeds meer. Bewoners in geschikte wijken worden steeds meer gewezen op maatregelen, aanbod, subsidies en andere diensten om zo duurzaam mogelijk te wonen. In steeds meer wijken komen ook ambassadeurs van het duurzaam wonen. Zo wordt

Verschil per huishouden

Per huishouden is er eigenlijk een andere aanpak om energie neutraal te wonen. Dit geldt eveneens voor het type woning en wijk. De juiste combinatie van de inzet van middelen maakt het duurzaam wonen goed en voordelig. De kans op succes voor gemeentes is op deze manier ook groter. Veel mensen hebben al positieve ervaringen. Ben jij ook geïnteresseerd in duurzaam wonen, praat dan eens met mensen in je omgeving die hier al op ingericht zijn.

Tips om duurzaam te wonen

Ook reizen is een onderdeel van duurzaam wonen. Als je dicht bij je werk woont, heb je minder reistijd en ook minder uitstoot met de auto.

Zonnecellen om energie op te wekken.

Zonnecellen om energie op te wekken.


In kleine ruimtes verbruik je minder energie. Grote woonkamers zijn moeilijker op temperatuur te houden.

Daarnaast tellen ook verpakkingen en materialen mee voor de duurzaamheid. Kies producten die milieubewust worden geproduceerd en die eventueel te recyclen zijn. Kies daarbij ook voor producten die je graag vaak gebruikt. Stilstaande producten zijn zonde voor de belasting van het milieu. Kortom kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken.

Reduceer afval en probeer het energieverbruik zo veel mogelijk in te perken. Een aantal kaarsen zorgen voor licht en warmte. Dit is beter dan een licht en de verwarming aan te zetten. Bovendien is het vaak nog gezelliger ook. Richt je dus zo veel mogelijk op je basis behoeften en probeer ze milieubewust te bevredigen.

Heb jij nog tips? dan ontvangen wij ze graag in een reactie.