Rookmelders moeten per 1 juli 2022 op elke verdieping van het huis geïnstalleerd zijn om opstijgende rook van een brand te detecteren. Ze moeten worden geplaatst in of direct buiten elke slaapkamer en gemeenschappelijke ruimtes. Om vals alarm tijdens het koken te verminderen, kunt u overwegen rookmelders te installeren op ten minste 10 meter afstand van keukenapparatuur. Als u een groter huis hebt, kunt u overwegen om meer rookmelders te plaatsen in gangen en trappenhuizen. Het is het beste om rookmelders te installeren die onderling verbonden kunnen worden, zodat u het alarm hoort, ongeacht waar u zich in uw huis bevindt. Het is dan ook in ieder geval het beste om de rookmelder in het midden van de kamer te plaatsen. Voor jouw veiligheid is het belangrijk te weten hoe en waar je rookmelders moet plaatsen. Hier volgen een paar tips voor het kopen en installeren van rookmelders in uw huis.

Denk altijd aan…

Kijk ten eerste naar het labeltje van de rookmelder, aan welke eisen voldoet deze? De NEN 2555 is bijvoorbeeld een goede veiligheidsnorm die goed is voor rookmelders die je thuis wilt gebruiken. Lees altijd de handleiding van de rookdetector voordat u deze installeert voor de juiste instelling. Installeer rookmelders aan het plafond, het liefst in het midden. Als je de rookmelder aan de muur moet bevestigen, moet deze minder dan 30 centimeter van het plafond worden geplaatst. Sluit indien mogelijk meerdere melders aan die aan elkaar verbonden zijn, zodat alle alarmen afgaan wanneer rook wordt gedetecteerd. Wanneer de installatie gelukt is, raden wij je aan de melders direct even te testen. Dit kan je doen door de testknop van het brandalarm in te drukken. Controleer dan of alle rookmelders afgaan (mits deze gekoppeld zijn), of de rookmelders een hard genoeg geluid genereren en of voldoende batterij hebben. Herhaal dit testen dan ook regelmatig, maandelijks wordt meestal aangeraden.

Wat niet te doen bij de installatie

Installeer de detector niet bij ramen of schuifdeuren, omdat de wind en de lucht de rook en de hitte met zich mee kunnen nemen. Hierdoor kunnen de detectoren de brand (moeilijker) ontdekken. Installeer de rookmelders ook niet in vochtige of vochtige ruimtes (zoals de badkamer), in ruimtes waar gemakkelijk stof en vuil ophoopt (zoals niet afgewerkte zolders), in koelere ruimtes zoals serres of veranda’s of in de buurt van plafondventilatoren of luchtroosters. Op dit soort plekken komen de detectoren niet tot hun recht en zijn de rookmelders zo goed als nutteloos. Denk hier dus goed aan bij de installatie van de rookmelders.