Een huis bouwen doe je in drie fases. Je begint met de ori├źntatiefase waarin je jouw wensen en budget in kaart brengt en op zoek gaat naar een geschikte kavel. In de tweede fase ga je afspraken met partners vastleggen en breng je de financiering rond. De laatste fase beslaat de daadwerkelijke bouw en de uiteindelijke oplevering van je nieuwe huis. In deze blog focussen we ons op de eerste fase. Nog specifieker: de eerste fase van de eerste fase. Het vinden van een bouwkavel en het in kaart brengen van je budget bewaren we voor een andere blog. Vandaag gaan we inspiratie opdoen. Kom erachter wat je mooi of juist niet mooi vindt. Dat gaat je helpen wanneer je je eigen huis gaat bouwen.

Think outside the box

Wanneer je gaat nadenken over het ontwerp van het huis dat je gaat bouwen, wil je graag een open mindset hebben. Dat is echter lastiger dan het lijkt, omdat je onbewust toch blijft hangen in je eigen bubbel. Durf verder te denken en sla eens de onbekende weg in om echt verrassingen te ontdekken. Want er zijn zoveel mooie en inspirerende gebouwen die je kunnen helpen bij bepalen van je wensen. Je kunt een modern huis bouwen en het aanzien van de buurt compleet veranderen. Neem de tijd om te bepalen welke kenmerken een bepaald huis aantrekkelijk maken. Als je met een open blik kijkt, kun je zelfs in een huis dat je niks vindt iets moois herkennen. Maak een foto, schrijf het op en zorg ervoor dat je bewapend bent met zoveel mogelijk goede idee├źn voordat je definitieve keuzes gaat maken.

Modern huis bouwen

Een modern huis bouwen met elementen uit andere stijlen geeft een bijzonder resultaat

Huis bouwen: denk niet in blokken

Het gevaar dat op de loer ligt bij het ontwerpen van een nieuw huis is het denken in blokken. Een huis dat uit een enkel of twee delen bestaat, heeft veel minder mogelijkheden. Een huis met kleine twists, uitstekende delen of juist een compacte inham, maakt het veel aantrekkelijker. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de praktische implementatie, maar je doet er goed aan om hier wel een balans in te vinden.

Inspiratie huis bouwen

Kijk rond en doe inspiratie op voordat je je eigen huis gaat bouwen

Niet vrijstaand bouwen

Ga je een huis bouwen die niet volledig vrijstaand wordt? Dan heb je te maken met beperkingen die je anders niet zou hebben. Dat is op zich geen enkel probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Hoef je niet per se een vrijstaande woning? Bedenk dan hoe je jouw huis mooi met het huis van de buren kunt laten samenwerken.