2020 was een bewogen jaar. Een jaar waarin de hele wereld voor een langere periode vastgekluisterd zat aan huis. Thuiswerken- en blijven werd de norm. De sociale contacten namen af waardoor er ineens bij veel mensen tijd overbleef waarvan ze niet wisten hoe deze konden vullen. De een zocht wat afleiding in de sport, terwijl de ander besloot om eens dingen in huis aan te pakken waar ze eerder geen tijd voor hadden. Renoveren, verbouwen en klussen werd de favoriete nieuwe bezigheid van Nederlanders. Is het voor jou ook tijd om te gaan verbouwen? In dit blog geven we een aantal tips zodat jij voorbereid aan de slag kan gaan.

Wees voorbereid

Bij een verbouwing komt veel kijken. Vaak zijn het grotere projecten die niet overnacht gedaan worden. Bedenk daarom vooraf goed wat je wilt en hoe je dit wilt gaan realiseren. Hoe beter je je vooraf voorbereidt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Houd hiernaast rekening met eventuele vertraging en hogere kosten dan initieel gepland. Wanneer je hier van te voren al over nagedacht hebt, vallen teleurstellingen tijdens de verbouwing toch iets minder zwaar. Natuurlijk is het altijd vervelend, maar wanneer je hier op rekent dan verlicht dat wellicht iets de pijn.

Hak de verbouwing in kleinere stukken

Mocht je van plan zijn om een hele verdieping in je woning te gaan verbouwen of zelf het complete huis dan raden we je aan om de verbouwing in kleinere stukken op te splitsen. Zo leef je niet voor een te lange tijd in een bouwval. Bovendien geeft het iets meer rust en bewaar je het overzicht. Als er overal vuil, stof en materialen rondslingeren dan wordt het moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.

Neem ruim de tijd

Met overhaasten schiet je niks op. Neem liever rustig de tijd om ervoor te zorgen dat alles naar wens is. Maak een planning, maar wees ook flexibel. Het maken van tekeningen en het verbouwen van een huis is een grote klus die nou eenmaal tijd kosten. De werkzaamheden van een verbouwing stoppen ook niet per direct nadat de bouwkundige taken uitgevoerd zijn. Vaak moeten nieuwe meubels en woonaccessoires nog uitgezocht en geplaatst worden. Ook hier gaat tijd overheen.

Zorg dat je financiƫn op orde zijn

Het is wel zo prettig dat je te allen tijde inzicht hebt van het totale kostenplaatje. Stel daarom vooraf een budget op en zorg dat hier rekening mee gehouden wordt tijdens de verbouwing. Zo weet je precies hoeveel je nog te besteden hebt en of je eventueel moet bezuinigen. Houd tevens rekening met onverwachte financiƫle uitgaven wanneer je gaat budgetteren.