Wind, regen, sneeuw, vocht, warmte en kou: uw kozijn krijgt veel te voorduren. Het is dan ook te verwachten dat uw houten kozijnen op den duur onderhoud nodig hebben. Zo voorkomt u dat u vroegtijdig uw gehele kozijnen moet vervangen, maar onderhoud zorgt er ook voor dat de isolatiewaarde goed blijft. Houten kozijnen geven een warme uitstraling aan uw woning en ze hebben als voordeel dat kleine beschadigingen gemakkelijk zelf op te lossen zijn. Onderhoud plegen aan uw kozijn kan op drie manieren: schoonmaken, repareren en/of verven.

Schoonmaken

Het is aan te raden uw kozijnen eens per jaar schoon te maken. Zo blijven de deur- en raamkozijnen het mooiste. Ze zijn eenvoudig schoon te maken met warm water en schoonmaakmiddel. Belangrijk: gebruik nooit schuurmiddel of chloor, want dit kan namelijk het hout beschadigen. Na het schoonmaken is het verstandig uw kozijnen direct te controleren op eventuele zwakke plekken, zoals kale plekken en scheurtjes. Prik met een scherp voorwerp voorzichtig in de onderkant van het kozijn om de stevigheid te controleren. Vergeet overigens niet uw onderdorpel te checken. Bij veel oude kozijnen is de onderdorpel namelijk direct aangesloten op de waterslag. In veel gevallen ontbreekt de loodslabbe. Hierdoor is de kans groot dat er water achterblijft in de naad tussen de onderdorpel en de slag. Hierdoor kan het hout gemakkelijker gaan rotten.

Repareren

Heeft u zwakke plekken gevonden in uw raam- of deurkozijn? Ga dan aan de slag met het herstellen van deze plekken. Houtrot herstellen begint met het weghalen van het aangetaste materiaal. Hak voorzichtig al het houtrot weg. Aan te raden is dat u iets meer hout rondom het houtrot weg hakt, zodat u er zeker van bent dat al het aangetast hout weg is. Als alles verwijderd is, maakt u de plek goed schoon en droog. Vul vervolgens de plekken op met houtrotstopper. Als dit goed is opgedroogd, kan de plek vervolgens worden gevuld met houtrotvuller of houtreparatiemiddel. Na het drogen schildert u de zwakke plekken weer met de desbetreffende verf.

Schilderen

Eens in de 5 jaar is het nodig om uw hardhouten raam- of deurkozijnen te schilderen. Een kozijn van zachthout moet echter eens in de twee jaar worden overgeschilderd. Een schilderbeurt zorgt ervoor dat uw kozijnen weer stralen, maar daarbij beschermt het uw woning ook tegen de verschillende weersomstandigheden, wat dan weer de levensduur verlengt. Het schilderen van de kozijnen is gemakkelijk zelf uit te voeren. Mocht u dit niet zien zitten, neem dan contact op met Schildersbedrijf Ruverko . Zij hebben ruim 25 jaar schilderervaring en leveren altijd kwaliteit.