Hoera, je gaat verhuizen naar je eerste woning met een leuk tuintje erbij. En je hebt budget om er werk van te maken. Hoe kun je je eerste tuin nou eens leuk inrichten. Of ga je kleiner wonen? De tuin is dan ook vaak kleiner en dat kan wel een beetje pijn doen. Hoe kun je nu het meeste uit je kleine tuin halen? Gelukkig is er veel mogelijk. Hoe gebruik je de ruimte effectief? Hoe zorg je dat je kleine tuin ruimtelijk oogt? Wij zochten het voor je uit.

Je wensen

Bij het inrichten van je nieuwe kleine tuin begin je met prioriteiten stellen. Een bomvolle tuin is namelijk niet prettig. Maak keuzes en denk na waar je je tuin voor wilt gebruiken. Als je gek bent op tuinieren wil je een border met planten. Wil je lekker buiten kunnen eten of BBQ ‘en ’s avonds? Dan kies je voor een groot terras. Lekker onderhoudsvrij en je kunt altijd nog wat potten met kruiden of aardbeien plaatsen. Een grasveldje kan ook, maar dan moet je voor een paar vierkante meter ook weer een maaier ergens opbergen.

Ruimte reserveren

Denk goed bij het inrichten van je kleine tuin na of je ruimte moet reserveren voor bijvoorbeeld een of twee vuilcontainers of een fiets. Het is niet zo dat je je vierkante meters hier helemaal aan kwijt bent. Als je creatief bent kun je een overkapping bouwen boven je containers en daar een mooi bloembed op aanleggen. In de hoogte werken is sowieso een aanrader bij een kleine tuin. Tegenwoordig zijn er allerlei ophangsystemen voor bloembakken aan je schutting.

Moderne inrichting

Voorkom dat je tuin helemaal vol komt te staan. Dit maakt een rommelige indruk. Heb je na de kosten van het verhuisbedrijf nog voldoende geld over? Richt je tuin dan opnieuw in en kies voor een moderne tuininrichting en nieuwe bestrating. De strakke lijnen van een moderne tuin geven een rustige uitstraling. Moderne tuinen zijn tijdloos en zijn te herkennen aan symmetrie, rechte lijnen en eenvoudige vormen. Probeer alles in een en dezelfde stijl te brengen. Gebruik bij een kleine tuin grote terrastegels, voor een ruimtelijk effect.

Sfeervolle beplanting

Een moderne en kleine tuin hoeft niet saai te zijn. Je kunt de strakheid verzachten met sfeervolle beplanting. Breng variatie aan door hoge en lage planten te gebruiken. Zorg dat u door de beplanting heen kunt kijken zodat het geheel luchtig blijft. Veel verschillende kleuren maken een tuin levendig, maar bij een kleine tuin kan dit ook druk overkomen. Gebruik dan liever meer groen. Wil je losse potten met planten in je tuin zetten? Zet deze dan bij elkaar voor meer rust.

Wilt je graag een border? Plaats dan bij een kleine tuin het terras aan de ene kant en plaats aan de andere kant een border met sfeervolle en overvloedige beplanting. Dit geeft een krachtigere uitstraling dan een terras in het midden met aan beide kanten smalle borders.

Veel plezier met het inrichten van je nieuwe tuin en natuurlijk van het gebruik ervan.