Met het voorjaar in het vooruitzicht en een schuine blik op je tuinmeubelen krijg je misschien het idee om die set eens te gaan vervangen zodat je van de zomer heerlijk kunt genieten in je tuin. Of je gaat verhuizen naar een woning met een leuke tuin waar je mooie nieuwe tuinmeubelen in kwijt kunt. Dan is het nu de aangewezen periode om je eens te verdiepen in het grote assortiment aan tuinmeubelen die er te koop zijn. Wil je een romantische hoek creëren of liever een stoer en strak uitziende loungeset? Er is zoveel keus dat het best moeilijk is om het juiste eruit te pikken. Door aan enkele punten wat extra aandacht te besteden, wordt het vanzelf duidelijk wat voor jou de beste keuze gaat zijn.

Hoeveel beschikbare ruimte is er?

Uiteraard bepaalt de beschikbare ruimte uiteindelijk wat er mogelijk is in je tuin of op je balkon. Je kunt wel verliefd worden op een enorme tuinset, maar als je die niet kwijt kunt, heeft het weinig zin om je daar op blind te staren. Voordat je gaat kijken naar tuinmeubelen, moet je precies weten hoe groot het stuk is waar je de meubels neer wilt gaan zetten. Hou daarbij ook rekening met hoe je de rest van de tuin wilt inrichten en hoeveel loopruimte je wilt overhouden rond de tuinmeubelen.

Als je kinderen hebt, wil je misschien in verhouding meer speelruimte overhouden in je tuin dan terras en moet je kiezen voor een wat kleinere set tuinmeubelen. Of kies voor een verstelbare tuinstoel, zodat je die zowel bij de tafel kunt plaatsen maar waarin je ook lekker achterover van het zonnetje kunt genieten. Dit scheelt natuurlijk ruimte en blijft er plek over voor andere dingen in de tuin.

Een handig geheugensteuntje is dat een stoel zo’n 75 centimeter ruimte achter zich moet hebben om makkelijk te kunnen worden verschuiven om plaats te nemen. Vergeet niet om naar het totaalplaatje te kijken, dus tel de grootte van de tafel en de afmeting van de stoel zelf ook op bij de gehele ruimte die de tuinset in beslag neemt. Op die manier kun je simpel narekenen of de tuinset die je uitgekozen hebt ook echt past op je terras of in de tuin.

Materiaal keuze

Tuinmeubelen worden gemaakt van verschillende soorten materiaal. Denk bijvoorbeeld aan houten meubelen, maar ook aan kunststof of aluminium. Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol in waar je voor kiest als het gaat om tuinmeubelen. Maar ook is het belangrijk om te kijken naar de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Heb je niet de ruimte om je tuinmeubelen in de winter op te bergen, dan is het wellicht niet verstandig om te kiezen voor houten meubelen. Voor een aluminium loungeset zijn weersomstandigheden dan weer geen probleem en die kun je gerust het hele jaar buiten laten staan. Er zijn speciale afdekhoezen te koop voor tuinmeubels, maar die beschermen niet zo goed als het daadwerkelijk binnen halen van je tuinset gedurende de winterperiode.

Waar ga je je tuinmeubelen voor gebruiken?

Dit lijkt een rare vraag, maar je moet je van te voren goed bedenken waar je je tuinmeubelen voor wilt gaan gebruiken. Uiteraard om op te zitten, maar voor hoe lang en in welke setting? Ben jij iemand die het gezellig vindt om lang te tafelen met vrienden of familie? Dan is een goede eettafel met comfortabele stoelen een must. Ben je meer een lounge-type en zit je liever met een drankje languit op je loungeset te chillen? Kies dan voor een goede zithoek. Of lig je liever languit in de zon? Dan mogen heerlijke zonnebedden natuurlijk niet ontbreken!