Een goede nachtrust vinden we allemaal belangrijk, dus iedere avond zoeken we ons bed op en gaan we lekker slapen. Slapen is essentieel in het leven, want als je nooit slaapt dan zul je niet lang overleven. Gelukkig voelen we gewoon aan wanneer we slaap nodig hebben en zodra het tijd wordt om te slapen, dan wordt je moe en voel je dat je wilt slapen. Doe je dit niet, dan kan er slaapgebrek ontstaan en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je allerlei lichamelijke ongemakken zult ondervinden. Denk maar bijvoorbeeld aan spierpijn, problemen met je concentratie, een verslechterd immuunsysteem, humeurigheid, hoofdpijn, een vertraagd reactievermogen en misselijkheid. Deze klachten zijn maar een kleine greep uit een hele lange lijst van lichamelijke problemen, dus je snapt wel dat goed slapen erg belangrijk is voor je gezondheid. Zou jij je nachtrust ook zo fijn mogelijk willen maken? Dat kan dankzij een donzen dekbed. Dit type dekbed heeft namelijk veel pluspunten!

Waaruit bestaat mijn dekbed?

In een donzen dekbed kan alleen dons zitten, maar soms zitten er ook veren bij. Dons komt van de onderste laag huid van (water)vogels af. Als je onder een microscoop een donsveertje zou bekijken, dan zou je zien dat een donsveertje bestaat uit een hele kleine kern, omringt met allemaal kleine haren. Aan deze kleine haren zitten op hun beurt wel honderden kleine haakjes. Dankzij deze haakjes zitten alle donsveertjes met elkaar verweven, waardoor een watervogel zijn eigen warmte van het lichaam goed vast kan houden. Voor dekbedden is dons daarom het beste vulmateriaal om warmte mee vast te houden en de kou buiten te houden. Een dekbed mag zichzelf pas een donzen dekbed noemen als deze voor minstens 60% gevuld is met donsveertjes. En verder geldt: hoe meer donsveertjes er in een dekbed zitten, des te beter de verhouding tussen warmte en gewicht is.

Waarom een donzen dekbed?

Waarom zou je een donzen dekbed aanschaffen? Om te beginnen is een dekbed met dons lekker licht. Een donzen dekbed is heel goed in staat om warmte vast te houden en tegelijkertijd is er maar weinig vulling nodig voor deze isolerende eigenschap. Daarnaast kan dons goed overtollige warmte afgeven, waardoor je je niet kapot zweet in bed. Dankzij een donzen dekbed blijft de temperatuur in bed dus constant. Ook is een donzen dekbed lekker zacht en doordat het lichtgewicht is, valt het soepel om je heen en voelt de boel comfortabel en fijn aan. En als allergie├źn hebt en last hebt van huisstofmijt, dan is een donzen dekbed ook erg fijn. Waarom? Dons neemt weinig vocht op, dus de huisstofmijt krijgt weinig kans om te overleven. Een donzen dekbed is dus een fijn dekbed om mee te slapen en vergt bijna geen onderhoud. Zo nu en dan luchten en opschudden is namelijk al voldoende. En vaak wassen hoeft niet, want eens in de vijf of zes jaar is al prima!

Lekker zomerdekbed

Veel mensen zijn fan van een vier-seizoenen dekbed. Maar wist je dat dit soort dekbedden eigenlijk uit twee lagen dekbedden bestaat? De vulling van vier-seizoenen dekbedden verschilt per soort en per merk, waardoor vier-seizoenen dekbedden onder allerlei warmteklassen kunnen vallen. Een vier-seizoenen dekbed is ideaal als je ’s zomers onder een dun zomerdekbed wilt slapen. Worden de temperaturen weer wat kouder, dan kun je dankzij de drukknopjes het dikkere dekbed aan het dunne zomerdekbed bevestigen. Hierdoor slaap je makkelijk onder een dun dekbed als het warm is, terwijl je lekker onder een dik en warm dekbed slaapt in de wintermaanden!