Meubelen zijn onmisbaar in het interieur, ze zijn functioneel en hebben een esthetische waarde. Wil je ontspannen tv kijken, je spullen opruimen of een grote ruimte breken? Dan gebruik je een bank om op te zitten, een kast om spullen in op te bergen of een eettafel als onderdeel van je kamerindeling. Je ontkomt niet aan het aanschaffen van meubelen, maar hoe kan je ervoor zorgen dat de kosten niet te hoog oplopen? Goedkope meubelen kopen lijkt dan een goede oplossing. Maar is dat wel zo verstandig? Hieronder lees je waar je op moet letten wanneer je goedkope meubelen gaat kopen.

Waarom goedkope meubelen kopen niet altijd verstandig is

Goedkoop is duurkoop, dat wordt ons in ieder geval vaak verteld. De achterliggende gedachte van dit Nederlands spreekwoord is als volgt: als je bespaart op de initiƫle aanschafkosten, lever je in op kwaliteit, wat op de lange termijn extra kosten oplevert. Goedkope spullen gaan eerder kapot en moeten dus eerder vervangen of gerepareerd worden, waardoor de prijs uiteindelijk een stuk hoger komt te liggen dan je aanvankelijk denkt. Deze gedachte is geen absolute waarheid, maar er zit zeker wel een kern van waarheid in. Wanneer je goedkope meubelen koopt, is de kans aanwezig dat je op lange termijn, of als je pech hebt zelfs op korte termijn, de nadelen van de mindere kwaliteit gaat merken. Deze meubelen zijn namelijk vaak goedkoop door de materialen die gebruikt worden. Zo worden deze meubelen gemaakt van MDF met fineerhout in plaats van massief hout. Deze materiaalkeuze maakt het meubelstuk aanzienlijk minder sterk.

Goedkope meubelen

Goedkope meubelen hoeven niet saai te zijn met de juiste aankleding

De voordelen

Is het dan onverstandig om goedkope meubelen te kopen? Nee, integendeel zelfs, er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij het kopen van goedkope meubelen juist een prima keuze is. Zoek je een meubel die niet zwaar belast gaat worden? Dan is er niets mis met een goedkopere kast of tafel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijzettafel, of een open kast waar je alleen wat spullen in uitstalt voor de sfeer. Je kunt een hoop geld besparen door te kiezen voor goedkopere alternatieven. Ben je een student en ga je op kamers? Dan heb je waarschijnlijk alleen wat meubels nodig die je studietijd overleven. Ook dan is het kopen van goedkope meubelen verstandig.

Maak een verstandige afweging

Bij het kopen van nieuwe meubelen is er geen definitief antwoord te geven op de vraag of het slim is om goedkopere meubelen te kopen. Het ligt er namelijk aan waar je de meubels voor wilt gebruiken en aan welke verwachtingen je nieuwe meubels moeten voldoen. Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar gebruik vooral je verstand bij het kopen van nieuw meubilair. Voelt iets erg goedkoop aan en twijfel je over de kwaliteit? Kijk dan gewoon verder naar andere opties, want dan is het risico groot dat de kwaliteit je vroeg of laat in de steek gaat laten.