Soms ben je toe aan iets anders. Niet altijd is een grote verandering in het interieur mogelijk. Gelukkig kan een nieuw vloerkleed de oplossing bieden. Een vloerkleed is vaak een opvallend item in de kamer. Hierdoor oogt de inrichting gelijk anders wanneer je deze vervangt, of juist gaat gebruiken. De keuze voor een vloerkleed is echter lastig te maken, dit omdat het zo’n grote impact heeft.

Veel verschillende soorten vloerkleden

Er zijn mega veel verschillende soorten vloerkleden. Hierdoor is het soms lastig door de bomen het bos nog te zien. Het is slim voordat je op pad gaat om het kleed te kopen, goed te oriënteren.  Bedenk wat voor kleuren mooi kunnen staan in de ruimte waar het kleed komt te liggen. Ook de textuur en het formaat van het kleed is ook zeer bepalend.

Wanneer je de kleur gaat bepalen is het belangrijk met verschillende omstandigheden rekening te houden. Waar wordt bijvoorbeeld de ruimte voor gebruikt waar het kleed komt te liggen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk hoe intensief het kleed wordt gebruikt. Dit is belangrijk voor de levensduur van het gekozen kleed. Wordt het intensief gebruikt is het verstandig voor een duurzaam exemplaar te kiezen. Erg lichte kleuren kun je in dit geval beter vermijden. Tenzij het kleed goed is behandeld met een vuilafstotende finish. Vraag hiernaar voordat je het kleed gekocht hebt.

Een vloerkleed kiezen

Een vloerkleed kiezen kan lastig zijn. Zorg dat je goed voorbereid op stap gaat.

Welk formaat moet het vloerkleed hebben?

Het fijne van een mooi kleed is dat het geborgenheid en sfeer creëert in de ruimte. Hierbij is het wel belangrijk dat het kleed niet te klein is. Als vuistregel kun je stellen dat alle meubels op het vloerkleed moeten staan. Of dat, wanneer je bijvoorbeeld uit bed stapt, je voeten op het kleed landen. Uiteraard is ook de vorm van de ruimte erg belangrijk. Wanneer je een langwerpige kamer hebt is het mooi ook een langwerpig vloerkleed te kiezen. Zo geldt voor een vierkanten kamer dat daar een vierkant kleed het mooiste is. In een vierkante kamer kan een rond kleed ook erg mooi zijn.

Vloerkleden kiezen aan de hand van de textuur

De meeste mensen kijken vooral naar de hiervoor genoemde punten, de kleur en de vorm. Deze zijn ook het duidelijkste zichtbaar. Toch is de textuur erg bepalend voor de uitstraling van het kleed. Kies je voor hoogpolig dan creëer je een stoer en warm effect. Een hoogpolig kleed ziet er mooi uit maar is wel lastiger schoon te houden. Niet onbelangrijk wanneer je bijvoorbeeld snel last hebt van allergieën. Om het juiste vloerkleed te kunnen kiezen kun je altijd informatie vragen aan een verkoper in de winkel. Zorg wel dat je zelf al de nodige kennis en inspiratie hebt opgedaan om goed te weten wat je zelf graag wilt. Jij kent de situatie waar het kleed komt te liggen tenslotte het beste.