Je huis is een thuis, maar hoe zorg je voor deze meerwaarde in je tuin? Ontdek de patio!
Geniet jij op vakantie ook zo van neerploffen in een zachte ligstoel, luisteren naar een zacht achtergrondmuziekje, nippen aan een lekker frisse cocktail? De Middellandse Zee zal jammer genoeg moeilijk in je achtertuin te toveren zijn … En toch kan je ook thuis in je eigen tuin een sfeervolle oase creëren die zich zowel leent voor individuele rust als een uitgelaten feestje onder vrienden of familie. Hoe dan? Het antwoord komt uit Spanje. Daar is een besloten binnentuintje in de grotere tuin een vast waarde voor elke huiseigenaar die voluit wil genieten van zijn woning – en dus ook zijn tuin – en het buitenleven.

Een patio: verschillende types afhankelijk van de functie

Afhankelijk van de redenen waarom je graag een patio wenst in je tuin, kan je voor een bepaald type kiezen. Er bestaan enerzijds verschillende stijlen, van open en modern tot gesloten en heel knus. Anderzijds zijn er diverse concepten voor jouw patio: wel of geen wel of geen eetgelegenheid, wel of geen aparte zones, … Durf jezelf de juiste vragen te stellen en bespreek dit met je huisgenoten, collega’s of omgeving. Wil je enkel ’s zomers plezier beleven aan de patio? Of wil je af en toe wel eens een winterbarbecue organiseren voor je buren?

Mix van keuzes moet kunnen

De antwoorden op de bovenstaande vragen zullen je helpen om de juiste klemtonen te leggen. Een bepaald concept of een weloverwogen stijl sluit echter geen andere invloeden uit. Je kan gerust opteren voor een gezellige, moderne patio die uitermate geschikt is voor feestjes onder vrienden én een intiem moment met je partner. Enige voorwaarde is dat je vooraf goed nadenkt over het gewenste effect van je patio. Dit zal je helpen om de juiste materialen, verlichting, beplanting, … te kiezen. Informeer je goed over de duurzaamheid en het onderhoud van de patio. Het spreekt voor zich dat je een patio niet kan vergelijken met een gewoon terras.

Eens de patio er is, zal je zo lang ongestoord en zorgeloos kunnen genieten van het buitenleven in al zijn facetten. Zet de cava alvast klaar om de meerwaarde aan je tuin én woning te vieren. Nu rest je enkel nog het dilemma of je dit in beperkte kring of met een uitgebreid gastenaantal zal doen. In feite doet het er niet toe, it’s up to you!

Naar boven