Een vrijstaand eiland of een kookeiland is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de keukens die we plaatsen. Zo’n eiland creëert een vrij en open gevoel tijdens het koken. Het laat interactie toe vanuit de keuken naar de living en vice versa, maar sluit de open keuken tegelijk een beetje af van de woonkamer. Een kookeiland kan helemaal worden afgestemd op jouw voorkeuren en behoeften. Zo kun je de kookplaat en de spoelbak integreren in het eiland. Maar ook zitplaatsen kun je volledig naar eigen wens inrichten. Afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt en van jouw persoonlijke smaak kun je een kookeiland bestellen dat volledig op jou is afgestemd.

Plannen voor een kookeiland: is er voldoende beschikbare ruimte

Wanneer je aan het plannen gaat voor de (her)inrichting van jouw keuken, doe je er goed aan na te gaan of jouw keuken of ruimte geschikt is om een kookeiland te integreren. Het is namelijk zo dat niet iedere ruimte zich hiertoe leent. Maar er zijn natuurlijk steeds oplossingen voor handen.

Wanneer de ruimte onpraktisch of te klein is, zou het kunnen dat je een halfopen eiland zal moeten kiezen om alsnog een open gevoel te creëren. Een volledig vrijstaand keukeneiland in een kleine ruimte zal namelijk zorgen voor een benauwd gevoel. Het is bovendien ook helemaal niet praktisch omdat je erg beperkt bent in bewegingsruimte. En die heb je in een keuken zeker nodig. Om na te gaan of jouw ruimte geschikt is om een open kookeiland plaatsen kun je de omtrek van het eiland aftekenen op de vloer. Als je er enkele dozen op plaatst, kun je nagaan waar jij denkt dat het misschien wat krap zal worden om langs te gaan.

Een kookeiland

Een kookeiland brengt ook veel sfeer in de keuken

Kookeiland met tafel: stoelen of zitbanken?

Ben je er zeker van dat jouw ruimte groot genoeg is om een vrijstaand keukeneiland te plaatsen? Dan is het integreren van een zitfunctie aan het eiland interessant en dus ook te overwegen. Zitplaatsen komen namelijk altijd van pas, of het nu als volwaardige eetplaats of als plek voor een snelle hap is. Bovendien zorgen de zitplaatsen ook voor een extra vleugje huiselijke sfeer.

Werken met zitfuncties heeft ook een esthetisch effect. Het is op die manier namelijk mogelijk om met verschillende niveau’s te werken. Wil je een tafel en stoelen op standaard hoogte? Of liever een soort toog met barkrukken? Het is allemaal mogelijk.

Functionaliteit

Een kookeiland is al jaren heel erg in trek bij het plaatsen of vernieuwen van een keuken. Op die manier wordt er een open sfeer gecreëerd tussen woonkamer en keuken maar is er toch een beetje een begrenzing van beide ruimtes.

Naast deze esthetische voordelen moet een kookeiland de praktische kant van een keuken ook ten goede komen. Zo is het belangrijk dat de spoelbak en de kookplaat zodanig geplaatst worden dat je vlot kunt werken en voldoende bewegingsruimte hebt om in de keuken spullen te kunnen nemen en wegzetten terwijl je bezig bent. Functionaliteit is dan ook prioriteit als het op inrichting aankomt.