Als je als particulier een huurwoning zoekt kun je wel wat hulp gebruiken. Ruim vier op de tien huishoudens kiest voor een huurwoning, waardoor het een lastige markt is als zoekende partij. Een geschikte huurwoning zoeken als particulier is een flinke uitdaging, want er is al jaren een tekort aan betaalbare huurwoningen. Huishoudens met een middeninkomen hebben het vooral zwaar in deze markt. In dit blog lees je enkele tips die je kunnen helpen bij het zoeken van een huurwoning als particulier.

Huurwoning zoeken particulier: waar moet je kijken?

Er zijn twee soorten huurwoningen: de sociale huurwoningen en de vrijesectorwoningen. Woningcorporaties zijn verplicht om 80% van het aanbod beschikbaar te stellen aan huishoudens met een inkomen van maximaal 36.165 euro. 10% van de beschikbare woningen gaat naar huishoudens met inkomens tussen 36.165 en 40.349 euro en de overige 10% mogen de woningcorporaties vrij verhuren. Veel woningcorporaties maken gebruik van een puntensysteem. Hoe langer je bij een corporatie bent aangesloten, des te meer punten je verdient. Deze punten kun je in je voordeel gebruiken als er meerdere geïnteresseerden voor een woning zijn. Je komt in de vrije sector terecht als je meer dan een bepaald minimum- inkomen hebt. Hier zijn geen regels aan verbonden, waardoor verhuurders allerlei eisen kunnen stellen.

Huis huren particulier

Een huis huren als particulier kan een flinke uitdaging zijn.

Huurmakelaar inschakelen

Een makelaar inschakelen als je op zoek bent naar een koopwoning is niet meer dan normaal. Slechts een klein gedeelte van de huizenzoekers doet dit zonder de hulp van een makelaar. Maar als je als particulier zoekt naar huurwoning dan kun je ook gebruik maken van een huurmakelaar. Deze maakt op basis van jouw budget een inschatting van de huurwoningen die je zou kunnen huren. Een makelaar heeft een groter netwerk dan jij hebt op het gebied van huur- en koopwoningen en deze kan je helpen bij het benutten van buitenkansjes.

Laat je automatisch op de hoogte brengen

Verschillende websites en organisaties die huurwoningen aanbieden maken gebruik van automatische updates. Als je als particulier op zoek bent naar een huurwoning kun je je inschrijven voor de automatische updates. Zodra er nieuwe huizen te huur worden aangeboden krijg je hier een melding van. Zo mis je niets.