Ga jij een dressoir inrichten en decoreren? Soms is het best lastig om samenhang en rust te vormen in het interieur. Te weinig accessoires maken het saai en kaal, maar te veel accessoires zorgt voor onrust en een rommelig gevoel. Het is niet altijd makkelijk om een middenweg te vinden. Neem bijvoorbeeld een dressoir inrichten. Het lijkt heel makkelijk, maar wat zet je er allemaal op, welk kleurenpalet gebruik je, wanneer staat het te vol en wat hang je er eigenlijk nog boven? Ik deel handige tips die jou helpen wanneer je een dressoir gaat inrichten.

Dressoir inrichten als een pro

Een dressoir is een enorm handig meubel in een woonkamer, maar wanneer je er niet op let kan dit vriendelijke lage kastje makkelijk veranderen in een verzamelplaats voor prullen en stapels papieren. Daarom is een dressoir inrichten een belangrijke taak. Je wilt dat er wat accessoires op staan zodat je er niet zo gauw de post op legt (waarna sowieso meer troep gaat volgen), maar overdrijven in het aantal decoratieve spullen is ook niet de bedoeling. De truc is eigenlijk om de dressoir zo leuk in te richten dat je er geen troep op wilt leggen. En natuurlijk heb ik daar wat tips voor!

dressoir inrichtenTips bij dressoir inrichten

Wanneer ik een dressoir ga inrichten maak ik voor mezelf altijd een paar regels:
• Ik stel een kleurenpallet samen
• Ik verdeel de oppervlakte van het blad in vier denkbeeldige vlakken
• Ik bepaal of ik lijsten wil ophangen of neerzetten

Op basis van die drie regels ga ik aan de slag met het dressoir inrichten. De eerste spreekt denk ik voor zich: ik kies een kleurenpalet vast waarin maximaal één kleur zit en de rest mag alleen zwart of wit zijn. De combinatie van zwart wit is een rustige basis en kunnen zelfs zonder andere kleur worden gebruikt. Wanneer je wel een kleur toevoegt mag dit er maar één zijn, om het subtiel en minimalistisch te houden. Dit kan een pastelkleur zijn, een houtkleur, een metaalkleur of het groen van een plant. Vervolgens zet ik een stap achteruit en deel ik de kast in mijn hoofd in vier vlakken (meestal heeft een dressoir vier rijen met laders of deurtjes, dus dat is makkelijk). Mijn gewoonte is dan om één van de twee middelste vlakken helemaal leeg te houden, om een soort asymmetrie te creëren. In één van de buitenste twee vlakken zet ik een kamerplant en de overige twee vakken vul ik met accessoires. Bijvoorbeeld een stapeltje boekjes of tijdschriften met daar bovenop een klein plantje of een grote kaars in één vlak en een decoratief item met een fotolijstje ernaast in het laatste vlak. En dan tot slot bepaal ik of ik lijsten wil ophangen of neerzetten. Het is mooi om bijvoorbeeld twee grote lijsten naast elkaar tegen de muur aan te leunen, twee denkbeeldige vlakken overlappend (sowieso het lege vlak!). Indien ik hier niet voor kies wil ik iets ophangen, het liefst een rustige collage van lijsten in verschillende maten. De afbeeldingen in deze lijsten komen uiteraard overeen met het afgesproken kleurenpalet!

Wanneer je deze stappen volgt creëer je een prachtige en rustgevende dressoir die visueel helemaal klopt. Je bent dan niet snel meer geneigd om er troep op te gooien. Win win!