De ronde vormgeving en de opvallende kleuren van designvazen in de jaren 60 werden in de jaren 70 gevolgd door abstracte vormen. De 80ties blonken vooral uit door robuuste vazen in grotere formaten. De enorme verschillen in de designvazen van deze verschillende periodes gelden nu meestal als kenmerk van echtheid. Vooral de jaren 70 was een tijdperk dat stond voor vrijheid en vernieuwing en laat een mooie erfenis na. Wat is het verschil tussen een gewone bloemenvaas en een designvaas? Neem de gratis rondleiding in de wereld van de designvazen.

Mooi of lelijk?

Herinner jij je die vazen nog die alleen uit de kast werden gehaald als de schenkers ervan op bezoek kwamen? Foeilelijk vonden we die vazen toen, maar nu denken we er vaak heel anders over. De oranje designvazen uit de jaren 70 die vloekten bij het roodbruine behang, zijn weer helemaal in. Ook de sierlijke paarse vaasjes die op veel vensterbanken te zien waren horen er weer echt bij en zijn als vintage zeer gewild. Wat mooi is, doet totaal niet ter zake: het gaat erom wat jij mooi vindt!

Designvazen

Designvazen kunnen een echte eye-catcher zijn

Designvazen in barok of art deco

Aan een antieke designvaas herken je de meestal gemakkelijk de periode waarin ze is gemaakt. Is de vaas bijvoorbeeld heel groots uitgevoerd en overdadig versiert met ornamenten dan is het vaak barok. Veel hedendaagse designers putten inspiratie uit deze imponerende stijl en dat leidt vaak tot prachtige en spectaculaire designvazen.
Is een vaas daarentegen juist heel verfijnd en gedetailleerd in haar verschijning dan kan het best een art nouveau zijn. Deze stroming die tussen 1880 en 1914 de kunstwereld domineerde, kenmerkte zich vooral door de natuurgetrouwe afbeeldingen en kleuren. Van art deco heeft bijna iedereen wel eens gehoord en toch kan bijna niemand echt zeggen wat het is. Dat komt omdat het bij art deco vooral gaat om de vorm. Toch was art deco de eerste kunstuiting die de mogelijkheden van technologie ten volle benutte. Designvazen ontworpen door kunstenaars en uitgevoerd door bijvoorbeeld experts in ijzerverwerking of meester glasblazers zijn maar één voorbeeld van art deco. Art deco vindt je trouwens ook terug in architectuur, industrie en mode. De meningen van experts over de juiste definitie, is iets nu art deco of niet, zijn nog steeds verdeeld.

Designvazen anno nu

In onze tijd, waarin het individu centraal staat, gaat het vooral om keuze. Een designvaas moet je gewoon bevallen. Waarom dat zo is? Het kan aan de kleur liggen die bijvoorbeeld net mooi past bij jouw interieur of juist het materiaal zijn dat jou aanspreekt. Krijg jij vlinders in je buik van die strakke Italiaanse ontwerpen of ga je voor engeltjes en goud zoals Oost Europese designers dat zo mooi weten te gebruiken? Volg gewoon je gevoel en ga ervoor! Ook zijn er milieuvriendelijke designvazen te koop die volledig gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Als dat je ding is, kun je kiezen voor een ‘groene’ designvaas. Fair trade is een keuze die je heel goed kan combineren met jouw liefde voor mooi design.