Ledlampen zijn al jaren onverminderd populair. In 2012 werd de gloeilamp verboden en in 2018 werd ook de productie van halogeenlampen aan banden gelegd. Dit had alles te maken met de energiezuinigheid, of eerder het gebrek hieraan, van deze lampen. Technologische ontwikkelingen hadden deze uitvindingen achterhaald met spaar- en ledlampen. In 2011 steeg het aantal verkochte ledlampen met 55% ten opzichte van een jaar eerder. Dit was tevens het jaar dat er voor het eerst meer led- dan spaarlampen verkocht werden. Het gebruik van ledverlichting wordt gestimuleerd door de overheid en ook fabrikanten van producten met verlichting maken gretig gebruik van ledlampen. Maar waarom is de ledlamp zo populair? Wat zijn de voordelen van ledlampen ten opzichte van de spaarlamp? En zijn er ook nadelen? Je leest het in dit blog.

De voordelen van ledlampen

Ledlampen zijn dus vooral heel erg energiezuinig. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen 80% tot 90% energie, en vergeleken met spaarlampen is dit 30% tot 50%. Maar de voordelen gaan verder. De belangrijkste drie voordelen hebben we op een rijtje gezet:

1. Ledverlichting is duurzaam
Ledlampen gaan veel langer mee dan de beschikbare alternatieven. Een spaarlamp of TL-buis gaat gemiddeld 5000 tot 10.000 branduren mee, terwijl een ledlamp tussen de 20.000 en 35.000 branduren kan halen. Uiteraard geldt hierbij: betere kwaliteit betekent meestal ook een langere levensduur. Bespaar dus niet op aanschafkosten, want de lampen verdienen zichzelf terug.
2. Ledlampen zijn flexibel inzetbaar
De mogelijkheden met ledverlichting zijn eindeloos. Of je nou wit, warmwit of extra warmwit licht wilt? Met ledlampen is het allemaal mogelijk. Maar daar blijft het niet bij, want ook de lichtkleur en -intensiteit zijn aan te passen. En als kers op de taart zijn ledlampen ook nog eens met verschillende fittingen te verkrijgen. Van E27 tot E14 en van GU10 tot G9, je vindt altijd een ledlamp die geschikt is voor jouw gebruik.
3. Een ledlamp wordt niet heet
Waar gloei- en halogeenlampen nog gloeiend heet (no pun) werden is dat bij ledlampen absoluut niet het geval. Een ledlamp genereert warmte, maar bij lange na niet zoveel als zijn voorgangers. Een ledlamp kun je dus zonder al te veel zorgen vastpakken en ook de brandveiligheid is dik in orde met deze lampen.

Voordelen ledverlichting

Ledverlichting heeft enkele grote voordelen, zoals flexibele inzetbaarheid.

De nadelen

Naast alle voordelen kent ledverlichting ook enkele nadelen. Niet alle nadelen hebben invloed op uw situatie, maar we zetten ook deze op een rijtje:

1. Ledlampen zijn niet warmtebestendig
Een ledlamp moet warmte kwijt kunnen, om de elektrische componenten en leds niet te beschadigen. Een overmatige blootstelling aan warmte zal ervoor zorgen dat de levensduur van een ledlamp drastisch afneemt. Ledlampen van hoge kwaliteit worden dan ook gekenmerkt door goede koeling.
2. Ledlampen hebben hogere aanschafkosten
Ledlampen zijn over het algemeen duurder dan andere lampsoorten. Daar staat tegenover dat je deze investering doorgaans binnen enkele jaren weer terug hebt verdiend. Koop je een paar ledlampen voor thuis? Dan is dat een prima investering. Voor bedrijven is dat een ander verhaal, omdat deze investering best in de kosten kan oplopen. Het aanschaffen van ledverlichting blijft een financiële afweging.
3. Ledlampen werken niet altijd met bestaande armaturen en dimmers
Ledlampen werken niet altijd goed in bestaande armaturen en in combinatie met dimmers. Met een dimmer van het type fase-aansnijdend is er meestal geen probleem. Al heb je geen garantie dat het altijd goed werkt. Armaturen die gemaakt zijn om te werken met andere lichtbronnen kunnen ook wel eens zorgen voor problemen. Zoals een verblindend effect of een lagere lichtoutput.

Dus… Wel of niet kopen?

Ledlampen kennen veel voordelen en enkele nadelen. Als je rekening houdt met deze nadelen, en er zeker van bent dat je ledlampen kunt gebruiken in jouw situatie, is het de investering altijd waard. Mits je de investering kunt financieren, uiteraard. Wil je enkele lampen kopen voor thuis? Dan kan er eigenlijk weinig misgaan. De kosten heb je relatief snel terugverdiend en je merkt de resultaten direct.