Televisie kijken is allang niet meer een kwestie van op de bank gaan zitten en hopen dat er wat moois op tv is. Het is tegenwoordig veel meer dan dat. Het aanbod op televisie is veel groter, en je kunt ook zelf bepalen wat je wilt gaan kijken, ook al is er geen leuk aanbod voor je op dat moment.

 

De zithoek

 

Het begint al bij het comfort in de woonkamer zelf. Door de technologie is de televisie gids een uitstervend fenomeen. De TV-gids apps hebben de fysieke, papieren televisie gids uit de woonkamer verdrongen. Alleen in de huiskamers van ouderen is de gids misschien nog aanwezig. Bij de overigen is 1 klik op de smartphone voldoende om te weten wat het aanbod van de televisie is. Maar de tv gids is slechts 1 van de veranderingen. Vaak is er nu ook een comfortabele zithoek aanwezig, voorzien van tablets en vloerverwarming. Het draagt allemaal bij aan het comfort wat tegenwoordig bij tv kijken hoort.

 

Replay tv

 

Dan de tv zelf. Ook onze beeldbuis is compleet veranderd ten opzichte van een jaar of 20 geleden. Waar je eerst al blij was met 20 kanalen, waaronder de BBC en wat Duitse zenders, heb je nu verschillende zenderpakketten verpakt in verscheidene abonnementen. De verschillende type kanalen vliegen je om de oren, van filmpakketten tot sportpakketten tot pakketten met kinderzenders. Daarnaast is ook de kwaliteit van het het beeld zeer sterk verbeterd. We kunnen nu tv kijken in HD kwaliteit, waardoor we alles veel scherper kunnen zien dan vroeger. Voor diegenen die niet thuis zijn en het programma toch graag willen kijken is er replay tv. Je hoeft dus helemaal niks op te nemen, de tv bewaart het programma gewoon waardoor je het op elk moment van de dag terug kunt kijken. Daarnaast hebben we het concept van ‘ambilight’, waardoor we veel rustiger naar het beeld kunnen kijken. Met ambilight krijg je een achtergrond kleur die hetzelfde is als de belangrijkste kleur in beeld. Een voorbeeld: wanneer je voetbal kijkt, zorgt ambilight ervoor dat de kleur achter de tv ook automatisch groen is. Het kijkt veel rustiger, ik heb het zelf ook ervaren.

 

Functies

 

De tv heeft daarnaast ook verschillende functies gekregen. Zo zit er tegenwoordig ook standaard internet op, waardoor je lekker lui vanaf de bank met je afstandbediening eten kunt bestellen. Vroeger was dit compleet ondenkbaar, nu is het de doodgewone alledaagse realiteit. Door al deze veranderingen is de tv een nog centralere plaats in gaan nemen in ons leven dan vroeger. Dat is niet erg, zolang we er maar met zijn allen bij zitten en het comfort maar goed is.