Gras zaaien of graszoden?

Je wilt van de zomer een lekker stukje gras in je tuin. Om op te spelen voor de kids of gewoon als aanvulling op je tuin. Het ziet er altijd strak uit een klein grasveldje tussen planten en bloemen. Maar wat ga je doen…Gras zaaien of direct graszoden leggen. Gras zaaien is goedkoper maar wanneer je zoden legt is je tuin direct klaar. Meteen een strak stukje gras waar je direct veel plezier van zult hebben. Wanneer je gras gaat zaaien duurt het maanden voordat je er daadwerkelijk gebruik van kunt maken.

De beste tijd graszoden leggen

Eigenlijk kun je het hele jaar door graszoden leggen behalve wanneer het vriest. Bij het zaaien van gras ben je aan het voor of najaar gebonden. De beste tijd graszoden leggen is wanneer de temperatuur zo ongeveer 15 graden is. Het gras slaat direct aan en gaat meteen groeien. Leg de graszoden dus in de maanden april/mei of augustus/september. Zo tussen april en september is dus allerbeste tijd om in je tuin aan het werk te gaan met graszoden.

 

Hoe ga je te werk

Je hebt besloten om in mei graszoden te gaan leggen. De beste tijd graszoden leggen kan natuurlijk ook in september maar in het begin van het jaar is natuurlijk het gunstigst omdat je dan direct in de lente- en zomermaanden kunt genieten van je pas aangelegde gazonnetje.
Sier of speelgazon
Tegenwoordig kun je kiezen voor sier- of speelgazon. Wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt dan kies je natuurlijk voor speelgazon. Een siergazon is voor de sier, om naar te kijken. Intensief belopen van dit gras is niet aan te raden.

Bewerken ondergrond

Eén van de belangrijkste dingen voor de gazonrollen op de aarde worden gelegd is de bewerking van deze ondergrond. Deze dient helemaal onkruidvrij en egaal gemaakt te worden. Zo vlak en waterpas mogelijk. Stenen verwijderen en grote kluiten aarde fijn maken. Zorg voor een goede tuinaarde dit bevordert het aanslaan en de groei. Zorg ook voor een goede afwatering bij leem- en kleiondergrond.

gras zoden leggen

Wanneer is het de beste tijd om gras zoden te leggen? De rollen moeten in ieder geval goed verzorgd worden.

Graszoden leggen

Graszoden leggen vereist best wel een flinke portie werk. Wanneer de graszoden geleverd zijn zorg dan dat ze zo snel mogelijk op de voorbewerkte grond komen. Laat ze nóóit uitdrogen. Wanneer je ze gaat leggen, zorg dan dat ze strak tegen elkaar aan komen. Je kunt ze laten verspringen. Met een broodmes kun je ze in de juiste vorm snijden. Er zijn ook speciale graszodensnijders in de handel. Daarna de Graszoden goed aanrollen en in de naden en kieren potgrond strooien. Dan heel veel water geven zodat ze helemaal verzadigd zijn. Het kan nu 2 tot 3 weken duren voordat de graszoden zijn vastgegroeid. Controleer dit door een hoekje op te tillen. Sproei elke dag minimaal één keer en met warm weer meerdere malen. Na 5 weken kan voorzichtig voor de eerste keer gemaaid worden. Bekijk een onderhoudskalender wanneer je moet bemesten. Wanneer je op deze manier te werk gaat heb je jaren lang plezier van je gazon!

Het gras dient onderhouden te worden

Na 5 weken kan voor het eerst het gras voorzichtig gemaaid worden.