Steigerhoutplanken zijn doorgaans vurenhouten ongeschaafde planken die afkomstig zijn uit de Scandinavische landen. Steigerplanken worden doorgaans gebruikt in de bouw, waar ze dienst doen als tijdelijke loopplank op een bouwsteiger. Wanneer men ergens aan een bouwwerk niet bij kan wordt met een tijdelijke bouwconstructie een steiger gebouwd die bestaat uit steigerpijpen en steigerhoutplanken. Het bouwen van een steiger vereist wel enig vakwerk. Aan een nieuw te bouwen huis of gebouw zie je de bouwsteiger meegroeien.

 

Nieuw en gebruikt steigerhout

 

Gebruikte steigerplanken zijn na jarenlang gebruik in de bouw voorzien van een cementsluier. Hierdoor krijgt het hout verschillende grijstinten en een uniek uiterlijk. Over het algemeen zijn gebruikte planken duurder dan nieuwe. Een ouderwetse steigerplank zijn aan de kopse kanten ietwat afgeschuind en voorzien van een metalen strip. Dit voorkomt het splijten van de plank. Wanneer je zelf meubels gaat maken van gebruikt steigerhout moet je bedenken dat het dit hout een kortere levensduur heeft. De meeste mensen vinden gebruikt steigerhout een mooie, robuuste uitstraling hebben.
Steigerhout is een natuurproduct en kan, nadat het vervaardigt is tot een meubel blijven werken. Dit komt door het vochtgehalte in de lucht en de temperatuur. Dit geeft de meubels juist karakter en charme. Wanneer je meubels voor buiten gaat maken zorg er dan voor dat de kopse- en zijkanten behandelt worden met een impregneermiddel. Dit zorgt er voor dat er geen vocht in het hout dringt en verlengd zo de levensduur.

 

steigerhout

 

Nieuw steigerhout

 

Nieuw steigerhout is in allerlei soorten aan te schaffen en gaan langer mee dan oud steigerhout. Er zijn steigerhoutspecialisten die hun planken op de markt brengen die er uit zien alsof ze jaren op een bouwsteiger hebben gelegen.
Geborsteld steigerhout ziet er strak uit, alsof de planken geschuurd zijn. Dit is echter niet het geval. Deze top-kwaliteit planken worden eerst goed gedroogd en gaan dan de machine in waar ze aan beide kanten worden geborsteld. Ze komen mooi en strak uit de borstelmachine.
Geverfd steigerhout is in verschillende tinten aan te schaffen. De geborstelde planken kunnen geleverd worden in;

  • Grafiet- en basaltgrijs
  • Whitewash en waterblauw
  • Lichtblauw en lichtgrijs

Ook zijn er planken in verschillende bruine kleurnuances. Met deze geverfde producten is het een plezier om zelf je buitenmeubels te maken!

 

Steigerhouten meubels

 

Van steigerhout zijn unieke meubels te koop. Ook online kun je voor de aanschaf van zo’n karakteristiek meubel terecht. Bedrijven kunnen een inrichting laten ontwerpen van steigerhout. Dit geeft het bedrijf een mooie, robuuste uitstraling terwijl het toch ook weer chique oogt.
Het zelf samenstellen van een tuininrichting is fantastisch, je hebt jarenlang plezier van de stevige, stoere tuinmeubels. Een aantal meubelen die online aan te schaffen zijn:

  • Steigerhouten bed en bank
  • Kasten, bureaus en loungesets
  • Steigerhouten eettafels in alle maten
  • Steigerhouten accessoires

Met steigerhouten accessoires kun je nét even een andere, aparte sfeer creëren. Een bloembak of plantenbak van steigerhout geeft weer net even een andere uitstraling aan de tuin. Ook met een wijnrek van steigerhout of een omlijsting van een spiegel kan weer een andere look aan een interieur worden gegeven. Wil je meer inspiratie kijk dan op de desbetreffende websites.