De LED-technologie zien we overal in terug, van tv’s en smartphones tot het lampje dat op je strijkijzer zit en de verlichting die door je tandarts gebruikt wordt om je gebit eens beter te bekijken. De meest voor de hand liggende toepassing van LED-technologie is in LED-verlichting: normale lampen met een E14- of E27-fitting die je al je hele leven gebruikt om je kamer te verlichten en meer sfeer geven. Steeds meer huishoudens gaan over op LED-verlichting, enigszins gestimuleerd door de overheid. Heb jij nog geen LED-verlichting in huis? In dit blog lees je vier redenen waarom je voor LED-verlichting zou moeten kiezen.

De twee belangrijkste redenen

LED-verlichting heeft meer dan vier redenen om over te stappen, maar we hebben in dit blog gekozen voor de vier meest toepasselijke voordelen. We komen meteen tot de kern van dit blog, door de twee belangrijkste redenen met je te delen.

Reden 1: Lange levensduur

Een LED-lamp heeft een gemiddelde levensduur van 50.000 uur. Wanneer je dit vergelijkt met de levensduur van een halogeen- of gloeilamp wordt al gauw duidelijk waarom de LED-lamp wordt geroemd om de lange levensduur. Deze conventionele lampen hebben namelijk een gemiddelde levensduur van 2.000 uur, wat betekent dat LED-lampen 25 keer langer meegaan. Een LED-lamp kost ongeveer zes keer wat een gloeilamp kost, maar onderaan de streep ben je dus voordeliger uit met een LED-lamp.

Reden 2: Energiezuinig

Over voordelig gesproken, een LED-lamp is ook extreem zuinig vergeleken met gloeilampen. Een LED-lamp is tot wel 90% energiezuiniger! Dankzij de langere levensduur en de energiezuinige eigenschappen is een LED-lamp een zeer interessante optie. Bovendien heeft het aan- en uitschakelen geen invloed op de levensduur van een LED-lamp. Wel zo handig als de lichtknop regelmatig ingedrukt wordt.

Waarom LED-verlichting

LED-verlichting heeft veel voordelen ten opzichte van andere lichtbronnen, zoals halogeen- en gloeilampen.

Andere voordelen

Naast deze twee grote voordelen van een LED-lamp, zijn er ook andere voordelen die voor deze technologie spreken. Welke redenen dat zijn, lees je hieronder.

Reden 3: Veilig gebruik

LED-verlichting is een stuk veiliger dan gloeilampen en halogeenlampen. Een LED-lamp wordt handwarm; je brandt je dus niet als je deze lamp vastpakt. Dit is vooral handig bij lichtbronnen die open toegankelijk zijn, zoals de lamp in een tafellamp. Deze lampen worden nog wel eens vastgepakt in een moment van onachtzaamheid of door een kind die niet beseft dat een lamp zo warm kan worden.

Reden 4: Minder kwetsbaar

Omdat een LED-lamp niet voorzien is van gloeidraadje is deze ook een stuk weerbaarder dan een gloei- of halogeenlamp. Laat je een van deze twee lampen vallen of stoot je ze per ongeluk ergens tegenaan? Dan is de kans groot dat de lamp niet meer werkt. Bij een LED-lamp hoef je je hier minder zorgen over te maken. Natuurlijk is deze lamp niet overal tegen bestand, maar ze zijn  in ieder geval een stuk minder kwetsbaar dan andere lampen.