Bij raamdecoratie zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn tegenwoordig zoveel opties dat het moeilijk is om de goede keuze te maken. Waar moet je eigenlijk allemaal op letten wanneer je nieuwe raamdecoratie koopt? Wij leggen het je uit.

Past het bij het interieur?

Allereerst is het natuurlijk van belang dat de raamdecoratie bij het interieur past. Hierbij kun je denken aan materiaal en kleur. Heb je bijvoorbeeld vooral lichte kleuren in je woonkamer? Dan is het niet aan te raden om te kiezen voor donkere gordijnen. In dit geval kun je beter kiezen voor Houten jaloezieen in de kleur wit. Als je een houten vloer hebt, kan het weer heel mooi zijn om voor echte houten jaloezie├źn te gaan. Er is voor iedereen wel wat te vinden. Houten jaloezieen op maat laten maken is ook mogelijk.

Zijn ze verduisterend?

Vooral als je nieuwe gordijnen voor de slaapkamer nodig hebt, is het belangrijk at ze verduisterend zijn. Er zijn verschillende gradaties van de mate van verduistering. Let hier goed op bij de aanschaf van de gordijnen. Als er naast je slaapkamerraam bijvoorbeeld een lantaarnpaal staat, is het aan te raden om te kiezen voor extra verduisterende gordijnen. Het is natuurlik nit fijn als je kamer niet donker is als je wilt slapen.

Zijn ze geluiddempend?

Veel mensen weten niet dat gordijnen ook balangrijk is voor de akoestiek in een huis. Nieuwbouwwoningen bestaan vaak voor een groot deel uit beton. Hierdoor kan het wat hol, galmend en leeg klinken in huis. Gordijnen kunnen zorgen voor een goede, warme akoustiek. Stoffen gordijnen zijn hiervoor het best, maar ook bijvoorbeeld houten jaloezieen kunnen hierbij helpen.

Zijn ze zonwerend?

Zeker in de warme zomermaanden is het van belang dat gordijnen zonwerend zijn. Als je huis grote ramen heeft, die een groot deel van de dag in de zon staan, kan je huis aardig opwarmen. Het is dan aan te raden om voor zonwerende gordijnen te kiezen. Zonwerende gordijnen houden de warmte buiten je woonkamer. Donkere gordijnen, houden meer zon tegen dan lichte gordijnen. Ook bestaat er raamdecoratie met een speciale zonwerende laag.