Ongedierte in huis is iets dat niemand graag heeft. En ongedierte komt in ontzettend veel vormen voor in huis. Vliegen, spinnen, duizendpoten, mieren tot zelfs muizen en ratten toe. Vervelend en absoluut angstaanjagend bij momenten. Gelukkig zijn er wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om ongedierte in huis te vermijden. Tips die zeker met de winter in aantocht wel eens van goudwaarde kunnen blijken.

1. Roep de schuilplaatsen een halt toe

Insecten en ook groter ongedierte zijn constant op zoek naar schuilplaatsen. Kam het huis en bij voorkeur de tuin dan ook eens grondig door op zoek naar mogelijke schuilplaatsen. Wat insecten betreft: deze houden van plaatsen waar vocht, voedsel en onderdak aanwezig is. Een kleine greep uit mogelijke schuilplaatsen:

– Goten en regenpijpen reinigen
– Verwijder rommel dat tegen jouw huis staat
– Bewaar brandhout zo ver mogelijk van het huis af
– Bewaar vuilnisbakken zo ver mogelijk uit de buurt van het huis
– Verplaats planten die tegen het huis groeien
– Vervang buitenverlichting door natrium lampen: deze trekken minder insecten aan

2. Sluit de openingen af

Ongedierte kan natuurlijk enkel en alleen maar het huis binnen komen als er ook openingen zijn. Controleer in en om het huis grondig waar deze openingen zich bevinden. Een werk dat niet alleen helpt bij het buiten houden van insecten, maar ook wonderen doet voor de isolatie. Enkele tips bij dit aspect zijn:

– Controleer de afdichtingen van buitendeuren en de openingen van kruipruimtes
– Controleer de kelderramen grondig. Heb je te maken met slijtage van het beton? Dan is vervangen de beste optie
– Controleer grondig de fundering van het huis. Eventuele scheuren kan je gelukkig snel dichten met beton of kit en ook staalwol kan een oplossing bieden
– Controleer de zolder en de openingen voor ventilatie
– Controleer de dakrand en let op houtrot

3. Haal pesticide in huis

Ten slotte is het een goed idee om ook enkele bestrijdingsmiddelen in huis te halen en te gebruiken. Een mogelijke preventieve tactiek kan wonderen doen. Het gebruik van een sterke pesticide tijdens het jaarlijks onderhoud is een optie om een structureel probleem met ongedierte voorgoed verleden tijd te maken. Wees niet bang om de grote middelen in te zetten!